Fordon

GM:s nya Ultra cruise ska utmana Teslas autopilot

Efter Super Cruise lanserar GM nu Ultra Cruise. Systemet ska kunna hantera 95 procent av alla trafiksituationer. Men lyckas förarstödet slå Teslas Full Self-Driving på fingrarna?

Publicerad

När det kommer till förarstöd som tangerar autonom körning så är det onekligen Tesla som har ledartröjan. Men Elon Musks Autopilot utmanades 2017 av General Motors Super Cruise, ett system som tidigare har låtit föraren ta händerna från ratten.

Nu lanserar GM nästa system i familjen, som de kallar för Ultra Cruise.

Vad är Ultra Cruise?

Enligt tillverkarens pressmeddelande ska det kunna hantera 95 procent av alla trafiksituationer. Den nya versionen kan bland annat genomföra automatiska filbyten, följa trafiksignaler, göra höger-/vänstersväng och undvika hinder på vägen. GM-systemet kan också parkera bilen på din uppfart, i likhet med Tesla.

Till skillnad från Tesla använder GM lidar, som sitter integrerad i vindrutan. Till detta kommer gps, radar och kameror, som ger täckning 360 grader runt bilen. Ultra Cruise är ett SAE nivå 2-system som följer en rutt och anpassar hastigheten. GM har vässat gränssnittet så att föraren lättare kan se att systemet uppfattar samma sak.

Ultra Cruise ska lanseras i utvalda modeller under 2023. Först blir Cadillac och systemet kommer fortsatt att vara reserverat för koncernens premiumsegment. Ultra Cruise täcker inledningsvis 320 000 mil av allt från motorvägar och stadsgator – till småvägar i bostadsområden. Men tanken är att det i sinom tid ska hantera alla belagda vägar i USA och Kanada.

Vad skiljer Ultra Cruise från Autopilot?

Till skillnad från GM anger Tesla inte hur stor procentandel av körningen som systemet kan hantera. Åtta kameror täcker bilen 360 grader. Till detta kommer ultraljudssensorer, och en framåtriktad radar som bland annat kan se genom regn, dimma och vägdamm. 

Tesla har gått från att systemet tar över körning i egen fil på motorväg till att även omfatta omkörningar – till att ta klivet över till mindre gator med en mer komplex trafikmiljö. Med bolagets kommande system, Full Self-Driving (FSD), kan fordonet på egen hand ta sig igenom korsningar och även göra vänstersväng på landsväg.

Nu rullas FSD Beta 10.2 ut

Trots de avancerade förmågorna anses systemet erbjuda självkörning på nivå 2 – eftersom kravet är att föraren ständigt ska vara redo att ta över körningen. Och amerikanska myndigheter, bland dem National Transportation Safety Board, anser att produktnamnet är missvisande, vilket skulle kunna bidra till felanvändning och missbruk.

Tesla har sedan tidigare låtit vissa ägare utvärdera betaversionen av bolagets system Full Self-Driving, och tanken var att mjukvaran skulle rullas ut till en bredare grupp av utvalda förare. Ett frenetiskt arbete tycks dock ha pågått i kulisserna.

En tweet den 7 oktober där Elon Musk sa, ”FSD Beta 10.2 rullas ut på fredag vid midnatt” – följdes den 9 oktober upp med meddelandet, ”Några bekymmer i sista minuten kring bygget. Släppet blir sannolikt på söndag eller måndag”. 11 oktober kom beskedet att systemet höll på att rullas ut.