Fordon

GM köper ut handlare som inte vill sälja elbilar

Foto: GM
Foto: GM

Cadillac-handlare tvingas göra stora investeringar för att få sälja märkets kommande elbilar. Nu erbjuder sig GM att köpa ut de återförsäljare som inte vill kliva på tåget.

Publicerad

Nyligen flaggade General Motors för att de nu skyndar på teknikskiftet bort från förbränningsmotorer. Ytterligare investeringar ska göra det möjligt för bolaget att leverera 30 nya elbilar till 2025.

Prestigebilarna inleder den nya vågen, och först ut blir GMC:s el-Hummer – men i bräschen finns även Cadillac vars batteridrivna suv Lyriq kommer som modellår 2023. För att få sälja GM:s elbilar måste återförsäljarna dock investera i laddare, ny utrustning och verktyg. Till detta måste personalen tränas. I reda pengar handlar det som minst om en satsning på 200 000 dollar för återförsäljaren, motsvarande drygt 1,7 miljoner kronor. Det rapporterar Carscoops.

Nu erbjuder sig GM att köpa ut de av USA;s 880 Cadillac-handlare som inte accepterar kraven. Enligt Carscoops rör sig den hemliga summan om mellan 300 000- till 500 000 dollar, motsvarande drygt 2,5- till 4,2 miljoner kr. De företag som vill ta pengarna och kliva av måste dock ha gett sitt besked innan den 30 november.

– Vi ville röra oss snabbt och säkerställa så att handlarna är redo för accelerationen. Det här är bara ett alternativ för de återförsäljare som känner att elbilsresan inte passar för dem, säger Mahmoud Samara, vice vd för Cadillac North America.

Men det handlar sannolikt också om ett försök till "utrökning". Det blir sannolikt inte så många som nappar på erbjudandet, för redan tidigare har GM försökt minska antalet Cadillac-återförsäljare genom att erbjuda utköp till de 400 handlarna med sämst resultat.