Full laddning på Norges elbilsmarknad

2019-04-04 07:46  
Tesla Model 3 Performance Foto: Tesla

Under mars översteg andelen nyregistrerade elbilar i Norge för första gången andelen fossildrivna.

Bland nyregistreringarna fanns rekordmånga Tesla Model 3, vilket fick företagets vd Elon Musk att twittra av glädje.

Den norska elbilsförsäljningen har slagit flera rekord, konstaterar norska branschorganisationen OFV. Under mars månad utgjorde andelen laddningsbara bilar 58,4 procent av nyregistreringarna. Det är första gången som andelen elbilar överskred 50 procent av nyregistreringarna. Under första kvartalet 2019 uppgick andelen elbilar till 48,4 procent, även detta ett rekord.

Enligt Norska elbilsföreningens prognos laddar man för en marknadsandel på omkring 50 procent för helåret 2019. Enligt ett beslut i parlamentet är målet att bara bilar med nollutsläpp ska få säljas år 2025.

Läs mer: Nytt rekord för laddbara bilar i Sverige

I ett inlägg på Twitter som senare delades av Elon Musk tillskrev elbilsföreningen Tesla en betydande roll för rekordet. Amerikanska Teslas Model 3 stod för 5 315 nyregistreringar i mars och slog därmed Nissan Leaf som hade det tidigare rekordet.

Norge har länge beskrivits som elbilens förlovade land med den högsta andelen laddbara bilar i världen. En rad incitament som momsbefrielse, slopade vägtullar, gratis parkering och rätt att använda kollektivkörfält har ökat elbilarnas popularitet i Norge.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt