Första leveransen av supermoderna Archer

2015-09-28 16:25  

I dag skedde den första serieleveransen av det supermoderna artillerisystemet Archer - två år efter utsatt tid.

I dag lämnade bolaget BAE Systems Bofors över ett exemplar av det dumperbaserade artillerisystemet Archer till FMV, Försvarets materielverk, vid en ceremoni i Karlskoga.

Det var den först pjäsen i en serie på 24 stycken.

- Därefter kommer två pjäser att levereras varje månad till staten, säger Linda Bengtsson, ställföreträdande presschef på FMV. Det innebär att samtliga 24 beställda svenska pjäser kommer att vara levererade om cirka ett år.

Enligt obekräftade uppgifter till Ny Teknik kostar systemet Sverige totalt cirka 1,3 miljarder kronor.

Systemet är en i grunden en vidareutveckling av Haubits 77 - och beskrivs vara ett av världens mest avancerade artilleripjäser.

Det har emellertid brottats med fler års förseningar. Under hösten för två år sedan lämnade BAE över de första fyra provpjäserna till FMV. De skickades senare till artilleriregementet A9 i Boden som testat och övat med dem under olika årstider.

Norska regeringen hoppade samtidigt hösten 2013 överraskande av sin beställning på 24 exemplar - och har ännu inte lämnat något besked till Sverige kring en gemensamt framförhandlad lösning.

Efter att FMV kontrollerat den nya pjäsen, vilket väntas ta några månader, ska de transporteras till A9 i Boden där den så småningom blir möjlig att använda operativt.

Linda Bengtsson framhåller att systemet innebär en stor satsning på soldaternas arbetsmiljö.

- Det är ett väldigt säkert och tryggt system för soldaterna. Det både skyddar och räddar liv.

Det hjulburna systemet beskrivs kunna träffa ett mål på 4 mils avstånd inom en radie på 10 meter beroende på ammunitionen. Om den används tillsammans med den GPS-styrda Excaliburgranaten uppges räckvidden vara över 5 mil. Dumpern kan köra 70 km/h.

- Det går också snabbt att gruppera om, säger Linda Bengtsson.

BAE Systems vd Lena Gillström sa i sitt tal i dag att:

- Baserat på erfarenheter från FH77 systemet både i Sverige och internationellt, har Archer förmågor utvecklats för att möta alla de utmaningar ett modernt artillerisystem kan ställas inför. Archers automatiserade system gör att det tar mindre än trettio sekunder ifrån att en eldgivningsorder inkommit till dess att första skottet kan avlossas och mindre än trettio sekunder att därefter åter påbörja förflyttning.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Archer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt