Fordon

Första beslut om investering i Fouriertransform

Statens riskkapitalbolag för fordonsindustrin, Fouriertransform, har idag torsdag fattat sina första investeringsbeslut. Det kan dock dröja ytterligare några veckor innan de första bolagen får några pengar.

Publicerad

– Vi har beslutat om riktlinjer för investeringar i ett antal projekt, där investeringarna kommer att genomföras om inget oförutsett inträffar, säger Hans Golteus, vd för Fouriertransform.

– Det återstår en rad detaljer att gå igenom, olika mycket i varje enskilt fall. Jag vill inte säga vilka de här bolagen är innan vi gör själva investeringen.

Han vill inte heller säga hur stora summor man fattat beslut om, annat än att det hittills är ”en väldigt liten del” av de tre miljarder Fouriertransform ska investera i fordonsindustrin.

– Men de första investeringarna bör kunna genomföras under tredje kvartalet i år. Vi har ett antal projekt där en hel del ser intressanta ut och vi håller på att utvärdera dem.

Fler investeringsbeslut kan fattas vid nästa styrelsemöte om ungefär en månad.

FOTNOT Fouriertransform är en del av statens nya FoU-stöd till fordonsindustrin. Det ska fungera som ett riskkapitalbolag där investeringarna ska ge marknadsmässig avsättning på sikt. Bolaget marknadsfördes hårt av näringsminister Maud Olofsson under hösten 2008, bildades i slutet av året och har sedan dess kritiserats för att aldrig komma till skott med någon investering.