Fordon

Flygkaoset bryter SJ:s monopol

Den senaste veckans flygkaos har fått regeringen och infrastrukturminister Åsa Torstensson att tidigarelägga upplösningen av SJ:s monopol. Foto: Scanpix
Den senaste veckans flygkaos har fått regeringen och infrastrukturminister Åsa Torstensson att tidigarelägga upplösningen av SJ:s monopol. Foto: Scanpix

SJ får nu konkurrens av fler tågföretag som en följd av flygkaoset. För att öka tågtrafiken ger regeringen Trafikverket möjlighet att ge fler järnvägsföretag rätt att köra sträckor där SJ i dag har ensamrätt.

Publicerad

Från och med i dag kan Trafikverket ge fler tågföretag rätt att trafikera tåglinjer som SJ har ensamrätt på.

Detta med anledning av de stora störningarna i flygtrafiken till följd av den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott.

- Tanken är att främst att öka trafiken mellan de stora städerna, där det finns som störst behov, säger Hans Hansson, politisk sakkunnig hos infrastrukturminister Åsa Torstensson.

I går fick också det franska järnvägsföretaget Veolia dispens att fram till den 6 maj köra Stockholm- Malmö alla dagar i veckan. Hittills har man bara fått köra under helger, från fredag till lördag. Det beslutet fattades av Trafikverket.

Regeringens beslut i dag öppnar dock för att SJ tidigare än planerat får konkurrens på linjer som bolaget i dag har ensamrätt på. Järnvägsföretagen får nu lämna in ansökningar till trafikverket.

- Regeringen avsåg tidigare att släppa konkurrensen fri i september-oktober, säger Hans Hansson.

- Det är viktigt att alla transportslag kan utnyttjas så effektivt som möjligt och vi har därför i dag beslutat att fler tågoperatörer ska kunna utnyttja järnvägsnätet. Beslutet gäller från och med i dag, säger Åsa Torstensson i ett pressmeddelande.

Hon uppger också att regeringen kan tänka sig att se över avgifterna för flygbolagen framöver.

Den europeiska luftfartsmyndigheten Eurocontrol uppger i dag att flygtrafiken över stora delar av Europa fungerar normalt. Det vill säga omkring28 00-29 000 flygningar planeras äga rum.

Bara vissa delar av luftrummet i södra Finland, södra Norge norra Skottland och västra Sverige är stängda för flygtrafik.