Fordon

Fixade priser på bildelar i största kartellmålet

Kartellmål av gigantiska mått håller på att nystas upp i USA. Det handlar om fixade priser på komponenter till bilindustrin.

Publicerad

Det amerikanska justitiedepartementets största antitrustmål någonsin, beskriver Detroit news den stora genomgång av fixade priser som federala polisen FBI började undersöka för fyra år sedan.

Och det är inte slut än, konstaterar tidningen.

Hittills har 34 personer åtalats och 27 företag har förklarat sig skyldiga till prisuppgörelser. De har gått med på att betala böter på 2,3 miljarder dollar, 16 miljarder kronor.

De amerikanska myndigheterna har fått god hjälp företag och enskilda i många länder. Ett flertal japanska medborgare, verksamma vid japanska företag, har erkänt sig skyldiga. Orsaken är att de vill göra upp med den amerikanska rättvisan hellre än att riskera åtal om de reser till USA, vilket skulle kunna hindra dem från en vidare karriär i Japan.

Exempel på japanska företag som erkänt sig skyldiga sedan FBI gjort undersökningar på deras kontor i USA är Denso, Yazaki och Tokai Rika.

Däcktillverkaren Bridgestone, som erkänt sin skuld tidigare i år, har meddelat att man nu skärper kraven internt och att man håller inne med bonusutbetalningar till ett flertal ansvariga chefer.

I Europa gör EU-kommissionen liknande räder mot underleverantörer till bilindustrin. Svenska SKF har fått böta nära 3 miljarder kronor för att ha deltagit i en kullagerkartell.