Fordon

Fiat klarar inte lågprisbil i Italien

Fiat överväger att tillverka en lågprisbil. Men för att få lönsamhet måste tillverkningen ske utanför Europa.

Publicerad

Fiatchefen Sergio Marchionne har inför italienska journalister ställt sig frågan om det finns utrymme för en lågprisbil inom Fiatfamiljen, på samma sätt som Renault lyckats med sin Dacia eller som VW planerar.

Han bekräftar att Fiat umgås med planer på en sådan bil. Men beräkningar visar att om bilen ska säljas för 7500 euro, så kan den inte tillverkas i Italien om man vill ha en lönsam produkt, sa Marchionne.

Eftersom Marchionne vill höja statusen för bilmärket Fiat kommer en eventuell lågprisbil att säljas under annat varumärke. Tidningen Automotive News nämner möjligheten att kalla bilarna Innocenti, ett bilmärke som köptes in 1990. Innocenti tillverkade på 1970-talet småbilar baserade på BMC Mini, men med kaross av Bertone. Andra namnförslag är en serie bokstäver eller siffror, som ABC eller 123.

För en tid sedan meddelade Volkswagen att man ser över kostnaderna för sin tänka lågprisbil så att den kan säljas till ett pris som inte överstiger 7000 euro.

Andra exempel på lågprissatsningar är att Nissan låter sitt tidigare avsomnade varumärke Datsun återuppstå på lågprisbilar som ska säljas i Ryssland, Indien och Indonesien.