Fordon

Fiat 500L blir lågprisbil

Fiat 500L Foto: Fiat
Fiat 500L Foto: Fiat

Serbien och biltillverkaren Fiat har kommit överens om att en lågprisversion av modellen 500L ska tillverkas i en serbisk fabrik.

Publicerad

Därmed sällar sig även Fiat till de bilföretag som väljer att tillverka lågprisbilar i östeuropeiska länder, exempelvis Renault som tillverkar lågprisbilen Dacia i Rumänien.

Den serbiska anläggningen ägs till två tredjedelar av Fiat och resten av Serbiska staten.

I fabriken tillverkas redan Fiat 500L, en förlängd fyradörrars version av den populära småbilen, för export. Men nu har parterna kommit överens om att en billigare version ska tillverkas för den serbiska hemmamarknaden.

Priset blir omkring 3000 euro lägre än ordinarie pris, och slutpriset ska ligga kring 10900 euro, rapporterar Automotive News.

Samtidigt kan det samägda företaget räkna med ett statligt bidrag på 10000 euro för varje ny person som anställs. 1400 personer beräknas få nya jobb när fabriken expanderar. Bidraget ska göra det möjligt att tillverka lågprisversionen av bilen.

Enligt tidigare uttalanden från fabriksledningen planeras för en produktion på mellan 110000 och 180000 bilar av modellen 500L för marknaderna i Europa och USA.