Fordon

Ferrari: Vi bygger första el-superbilen

Snart kan det komma att rulla elektriska Ferrari-bilar under den klassiska skylten. Foto: Ferrari
Snart kan det komma att rulla elektriska Ferrari-bilar under den klassiska skylten. Foto: Ferrari
Sergio Marchionne och en Ferrari California T. Foto: Ferrari
Sergio Marchionne och en Ferrari California T. Foto: Ferrari

En elbil från Ferrari beskrevs som en ’obscen tanke’. Men efter Teslas framgångar är tonläget hos det italienska lyxmärket något helt annat. ”Om det ska byggas en elektrisk superbil, då kommer Ferrari att vara den första”, säger chefen Sergio Marchionne.

Publicerad

Tiden går fort i bilbranschen. Det märks tydligt när man lägger uttalanden från chefen för Fiat-Chrysler-koncernen och Ferrari, Sergio Marchionne, bredvid varandra. För knappt två år sedan fnös han åt blotta tanken att helt ersätta förbränningsmotorer i en Ferrari. Hela resonemanget om el-Ferraris beskrev han som ”en nästan obscen tanke”, och i samma veva utbrast Marchionne att man behövde skjuta honom innan han skulle gå med på det.

Skälet bakom vägran handlade om tradition och förväntningar, något som han förtydligade genom att lyfta fram motorljudet som en av Ferraris starka kort.

Spola fram tiden och nu är den gode Marchionnes förhållningssätt till elektrifiering det motsatta. Inte nog med att han mjuknat, nu ska Ferrari-hästen inom kort pryda motorhuven på en elbil (har han blivit skjuten?). Det avslöjade han under pressdagarna på North American International Auto Show i Detroit.

I en intervju med Bloomberg ger Marchionne ett tydligt svar på frågan huruvida en elbil är på gång – och den frispråkige företagschefen passar även på att ge en känga till Tesla.

– Folk är överväldigade över vad Tesla gör med superbilar. Jag försöker inte förminska vad Elon gjort, men jag tror att det är något som alla vi [andra biltillverkare reds-anm] kan åstadkomma, säger han till nyhetsbyrån.

Innan elbilsframtiden är här kommer dock Ferrari säkerligen beta av hybridbilar i olika versioner. Man kan ju inte hasta, det finns ju ändå traditioner att hålla på.

Detroitmässan har nu tydligt visat att inte ens ett så otroligt starkt varumärke som Ferrari kan stå emot trender och utveckling. Och något som får puristerna att våndas är att vi snart kommer få se en suv eller crossover byggas i Modena, det rapporterar brittiska Auto Express.

– Den kommer att se ut precis så som en Ferrari-suv behöver, men den måste gå att köra som en Ferrari, säger Sergio Marchionne till tidningen.