Fordon

EU på väg att häva 737 Max-förbudet

Amerikanska myndigheter har redan öppnat för Boeing 737 Max-flygplanen ska börja flyga igen. Arkivbild Foto: Ted S. Warren/AP/TT

EU:s flygsäkerhetsmyndighet Easa är på väg att godkänna flygplanstillverkaren Boeings olycksdrabbade 737 Max-flygplan för trafik igen efter nästan två års flygförbud.

Publicerad

Någon gång i januari kan olycksdrabbade 737 Max-flygplanen få flyga i EU-luftrummet igen, enligt ett utkast till beslut.

För att kunna öppna för att använda planen igen krävs just nu uppgraderingar av mjukvaran som användes i de två 737 Max-flygplan som tidigare störtade i två olyckor som krävde sammanlagt 346 dödsoffer.

En 28 dagars remissperiod har nu inletts för att få in underlag till ett formellt beslut om tillstånd att använda flygplansmodellen igen till någon gång i mitten av januari. Såväl offentliga och privata aktörer deltar i remissrundan.

När flygplansmodellen kan användas kommersiellt igen beror i sin tur på hur snabbt mjukvaror kan uppgraderas och hur utbildningar av piloter genomförs. Även andra åtgärder kan i slutändan krävas av Easa för att 737 Max-planen ska få användas.