Fordon

Elnätet inte kraftigt nog för Kinas nya hypersoniska vindtunnel

Modell av ett supersoniskt Boeingplan i en vindtunnel hos Nasas Glenn Research Center. Kinas nya vindtunnel är ännu hemlig och några bilder på den finns förstås inte. Foto: Science Photo Library/TT
Modell av ett supersoniskt Boeingplan i en vindtunnel hos Nasas Glenn Research Center. Kinas nya vindtunnel är ännu hemlig och några bilder på den finns förstås inte. Foto: Science Photo Library/TT

Kina bygger ytterligare en vindtunnel för tester i hypersonisk fart. Enbart vakuumpumpen kräver 13 MW, och kan därmed inte drivas kontinuerligt av det lokala elnätet, enligt forskare. 

Publicerad

Det pågår en kapplöpning mellan Kina, Ryssland och USA runt hypersoniska vapen. De utvecklas eftersom de både kan nå sitt mål snabbare än konventionella vapen samt är svårare att försvara sig mot. Hypersonisk fart brukar definieras som kring fem gånger snabbare än ljudet eller mer (5 mach), det vill säga över 1 700 meter per sekund. Tekniken är förstås även intressant för så väl militär som civil luftfart.

Kina har satsat stort på hypersonisk forskning de senaste åren och byggt åtskilliga vindtunnlar för att kunna utföra tester. Utmaningen med hypersonisk fart är att det uppstår ett antal fenomen som gör att själva luften ändrar karaktär. Luftförbrukande ramjetmotorer går till exempel alls inte att använda, utan det krävs raketmotorer, enligt FOI.

Vakuumpump om 13 MW

En ny och relativt stor tunnel har nu byggts, enligt den Alibabaägda och Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post (SCMP). Men vad den heter, och var den är placerad är hemligt. 

Vindtunneln använder sig bland annat av en vakuumpump för att simulera förhållandena i hög fart på hög höjd. Pumpen har en effekt om 13 MW och är därmed för kraftig för att kunna köras kontinuerligt på det lokala elnätet, skriver den projektengagerade forskaren Li Yanliang vid Beijing Institute of Space Long March Vehicle i den inhemska vetenskapligt granskade tidskriften Measurement & Control Technology, enligt SCMP. 

I stället används ett dussintal dieseldrivna fartygsmotorer tillsammans med generatorer för att generera pumpens effektbehov.  

Hur stor effekt hela anläggningen kräver vill Li Yanliang inte svara på.

900 MW totalt effektbehov?

Professor Jiang Zonglin vid institutet för mekanik i Peking uppskattar däremot behovet till 900 MW, vilket är i storleksordningen av vad ett kärnkraftverk genererar. En sådan vindtunnel skulle enligt Zonglin kunna producera en kontinuerlig luftström som simulerar flygning i 8 mach på 40 000 meters höjd och vid en temperatur över 2 700 grader Celsius. 

Världens första kontinuerliga hypersoniska vindtunnel kallad Tunnel A var en meter i diameter, baserad på tysk teknik men byggd av det amerikanska flygvapnet på 1950-talet. Den användes för att simulera flygningar mellan 7 och 10 mach och hade en installerad effekt om 57 MW, enligt SCMP.