Fordon

Elbilsutredare föreslår statligt elbilsstöd

Anders Lewald, enhetschef på Energimyndigheten, höll en "hearing" om läget för elbilar och laddhybrider i Stockholm på måndagen. (Foto: Lars Anders Karlberg).
Familjen Magnusson i Täby kör två gamla Renault Clio Electrique från elbilsförsöket på 1990-talet. (Foto: Jörgen Hildebrand)
Den gamla el-Renaulten gör max 95 km/h. Batterierna är 19 vattenkylda nickelkadmiumbatterier och motorn en 21 kW likströmsmotor. Laddningen tar cirka 1 timma per 2 mils körning. I nedförsbackar och vid inbromsningar återförs energi till batterierna.

Staten måste subventionera de dyra elbilarna – annars blir det ingen fart på elbilsmarknaden i Sverige. Det föreslår elbilsutredaren Anders Lewald på Energimyndigheten.

Publicerad

- Elbilar och laddhybridbilar kostar 50-150.000 kronor mer än motsvarande bensinbilar. Staten måste vara med och betala en del av den merkostnaden om vi ska få ett tillräckligt stort intresse för ett demonstrationsprojekt, säger Anders Lewald till Ny Teknik.

Han höll ett seminarium på måndagen om det uppdrag som Energimyndigheten, Vägverket, Transportstyrelsen och Energimarknadsinspektionen fått från regeringen om att ta fram ett samlat ”kunskapsunderlag” om marknaden för elbilar och laddhybrider.

Regeringen vill ha fler elbilar på vägarna
Rapporten ska presenteras den 29 maj, men innan slutdokumentet skrivs hade Anders Lewald bjudit in alla intresserade att komma med synpunkter och frågor vid en ”hearing” på World Trade Center i Stockholm.

- Uppdraget är att öka antalet elbilar på de svenska vägarna och undersöka om det finns behov av statliga styrmedel för att stimulera utbyggnaden av laddningsinfrastruktur, säger Anders Lewald.

Han var själv ansvarig för upphandlingen av de statligt subventionerade Renault Clio Electrique som utgjorde basen för det förra svenska elbilsförsöket i början av 1990-talet.

Ett par tusen bilar minst
Totalt subventionerade staten 150 elbilar med 50 000 kronor styck. Ytterligare 150 Renault Clio Electrique köptes in av olika intressenter men utan statligt stöd. Efter hand växte antalet elbilar i Sverige till 600 stycken vid i slutet av år 2000.

- Men det var för lite för att kunna göra en vettig utvärdering av hur en laddningsinfrastruktur ska se ut, säger Anders Lewald.

Han tror att ett vettigt demonstrationsprojekt måste ha ett par tusen bilar att röra sig med för att vara meningsfullt. Det ska vara öppet för både privatpersoner, företag, kommuner, landsting, statliga verk och myndigheter.

- Men staten kan inte stå för hela merkostnaden för elbilar och laddhybrider. Den kostnaden måste delas med dem som ingår i projektet, säger Anders Lewald.

Går på tvärs mot elbilslobbyn
Han är övertygad om att det är bättre att satsa de statliga pengarna på att subventionera ett projekt av det här slaget än att betala ut 75 000 kronor som en allmän elbilspremie a la miljöbilspremierna.

Därmed går Anders Lewald helt på tvärs mot elbilsförespråkarna inom organisationen Elbil Sverige. Bo Hall på Elbil Sverige säger i en intervju med Ny Teknik att det blir bättre fart på marknaden om man subvensionerar alla elbilar genom att ta bort momsen vid nybilsköp.

Fortum, Test Site Sweden och Power Circle
I dag pågår försök med laddhybrider och laddningsstolpar i Stockholm, Göteborg och Gävle-Sandviken.

I Stockholm är det energibolaget Fortum och Stockholms stad som samarbetar, i Göteborg är det organisationen Test Site Sweden och i Gävle-Sandviken är det elbranschens organ Power Circle som håller i trådarna. Power Circle har också fler prov på gång, bland annat på Öland.

Så här sade infrastruktur Åsa Torstensson när hon i februari gav uppdraget till Energimyndigheten.

- Det är dags att öka takten med att ersätta de fossilstinna bilarna mot mer miljövänliga och där ser jag elbilen som en viktig pusselbit. Elbilen är inte science fiction. Elbilen finns här och nu och med utkomsten av vårt beslut har elbilen förutsättningar att mycket snabbt rulla ut på marknaden, sade Åsa Torstensson

Vanligt vägguttag räcker

I Sverige finns det redan nu en väl utbyggd infrastruktur för laddning av elbilar - alla eluttagen i villagaragen och i motorvärmarstolparna.

Det är visserligen bara 230 volts 1-fasledningar med 10 eller 16 amperes strömstyrka och max 3 kW effekt och det tar upp till 12 timmar att ladda en bil - men infrastrukturen finns där och det är lätt att intregrera laddaren i bilen.

Det finns därför inga avgörande hinder att redan i dag introducera elbilar i Sverige, anser Energimyndigheten.

Om man graderar upp laddstolpen till 3-fas får man 10 kW effekt och en laddning tar bara tre timmar. Även 3-fasladdare är möjligt att integrera i bilen.

Men vill man ha snabbare laddning blir det komplicerat. Med 50-75 kW effekt tar det bara 15-30 minuter att ladda batterierna men då krävs det en laddare utanför bilen.

Och vill man ladda på ännu kortare tid - på bara 6 minuter - krävs en effekt på 250 kW. Då får man en laddning som räcker i tio mil. Men om man skulle tanka bensin för motsvarande resa tar det bara 15 sekunder.

I den framtidsbild som det amerikanska företaget Better Place målar upp finns också alternativet med flygande batteribyten.

Man åker in på en särskild tankstation som automatiskt kopplar bort det gamla batteriet och sätter in ett nytt underifrån på bilen.

Den operationen ska gå på mindre än 5 minuter säger Better Place. Men å andra sidan kräven den en långtgående standardisering av batterier och batteriernas placering i bilen.