Fordon

Einride slår ”rekord” på Top Gears bana

AET 4 kör på Top Gear-banan Foto: Einride
AET 4 kör på Top Gear-banan Foto: Einride

Det existerar förvisso inga tidigare rekord för autonoma godsfordon på Top Gear-banan, men nu har Einrides AET 4 satt ribban.

Publicerad

Svenska Einride ska sälja sitt hyttlösa, autonoma elfordon i fyra varianter där AET 4 ska prestera 85 km/h på motorväg. Det ger marginal till den europeiska hastighetsbegränsningen för tunga godsfordon.

Nu vill företaget demonstrera fartresurserna hos sin pod. Bolaget har gått ut med att de sätter två nya ”rekord”. Ett av dem är på BBC-programmet Top Gears tävlingsbana vid Dunsfold Aerodrome i Surrey.

Under banan går fordonet igenom samma kurvor som alla superbilar har avverkat som har medverkat i programmet. Det här var första gången som en eldriven självkörande lastbil kördes på Top Gear-banan.

Tiden för AET 4 på den 2,82 km långa banan blev 2 minuter och 44 sekunder.

Den andra utmaningen är att sätta ribban för fordonstypen under Goodwood Festival of Speed som äger rum i Chichester i helgen. Att det sedan inte existerar några satta tider för autonoma godsfordon vid någon av de två banorna är ju en annan sak.

– Vårt mål med record attemptet är att visa på teknisk kapacitet vid drift i höga hastigheter. Med AET 1-4 finns det en stor potential att elektrifiera och automatisera stor del av världens vägtransporter. Genom milstolpar som denna kan vi visa att en hållbar framtid är möjlig, skriver Einrides vd Robert Falck till Ny Teknik i ett mejl.

Det fordon som företaget refererar till ska finnas kommersiellt tillgängligt på global nivå om tre år.

– Det här är en viktig milstolpe som också visar hur långt den här tekniken har utvecklats, tack vare ett enträget arbete från Einride-teamet. Demonstrationen ger oss självförtroendet för att börja utöka och sjösätta den här tekniken på ett nytt sätt. Det är vårt sätt att praktiskt visa upp vår ”Highway solution” för AET4, som redan är under utveckling och vi ser fram emot att få leverera till kunder 2023, säger Pär Degerman, teknikchef för Einride i ett pressmeddelande.