Fordon

Drönarvirus gav skrämselhicka

Predator var det första stora obemannade planet som bestyckades med vapen förutom kamera för flygspaning. Efter Predator har General Atomic utvecklat Reapear. Foto: US Air Force
Det obemannade spanings- och stridsplanet Reaper från General Atomics är 11 meter långt och 20 meter mellan vingspetsarna. Utan last väger det drygt 2 ton och fullastat med bränsle och vapen 4,7 ton. Marschfarten är cirka 300 kilometer i timmen och maxfarten 480 kilometer i timmen.

Det amerikanska flygvapnet blåser nu faran över när det gäller det datavirus som tagit sig in i kontrollrummet på Creech Air Force Base i Nevada. Det är därifrån som de obemannade ”drönarna” styrs i USA:s terroristkrig i Afghanistan.

Publicerad

Det var tidningen Wired som för ett par veckor sedan rapporterade om man upptäckt datavirus i några bärbara datorer på flygbasen Creech.

Man såg att det var en ”trojans häst” som tagit sin in systemet, men visste inte riktigt vad den gjorde. Det skapade i alla fall tillräckligt med panik för att informationen om händelsen skulle sprida sig utanför basen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här