Deras poddar är först med att röra sig i svärm

2020-02-03 17:43  
Forskarna har utvecklat podden Swarm, som är tänkt att rulla på områden avsedda för gångtrafikanter. Foto: WMG, University of Warwick

Universitetets poddar kan förflytta sig tillsammans i fordonståg. Forskarnas algoritm utgår från fåglars och insekters svärmande egenskaper.

Poddar och skyttlar av olika slag utgör ett viktigt ben i den nya mobiliteten. Vissa har redan rullat i tester, bland annat i Kista och Göteborg och en rad varianter är på väg ut. Nyligen presenterade Cruise Automation skytteln Origin, som saknar ratt och pedaler. Efter att ett antal godkända tester i Storbritannien har tillverkaren Aurrigo sett en stor uppgång i suget efter bolagets förarlösa poddar.

University of Warwick har hjälpt Aurrigo med att ta nästa steg i utvecklingen. Forskarna har utvecklat podden Swarm, som är tänkt att rulla på områden avsedda för gångtrafikanter.

I likhet med det övriga utbudet är farkosten autonom. Skillnaden ligger, som namnet antyder, i den unika egenskapen att podden kan svärma tillsammans med sina modellsyskon.

Test visar effektiv algoritm

Enligt universitetet är det första gången som detta har gjorts möjligt. Funktionen betyder att man med en app i mobilen kan kalla fram en grupp poddar som sedan rör sig likt ett fordonståg. Forskarna vid WMG Integrated Swarm Intelligence har utgått från fåglars och insekters svärmande egenskaper. Deras algoritm har redan testats och har visat sig vara både effektiv och pålitlig.

Lösningen innebär dels att poddarna i tåget behöver göra färre justeringar under sin färd, och om man exempelvis vill ha fjärrövervakning eller en säkerhetsförare räcker det som regel med att en person håller koll på ledarfordonet. Tekniken gör det också lättare för poddarna att alltid finnas på den plats där behovet är störst för stunden. Det skriver universitetet på sin hemsida.

Tidigare har Continental presenterat en vision för framtiden där podden Bee förflyttar sig i grupp som en svärm, så Warwick-universitets lösning är onekligen högintressant även för andra.

John Edgren

Mer om: Poddar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt