Fordon
De hotar Nordkoreas ledare med dödliga drönarsvärmar
Grannlandet skramlar med kärnvapen och biologiska stridsmedel. Nu svarar Sydkorea med en stridsenhet bestående av drönarsvärmar. De ska bland annat kunna attackera nukleära installationer och missiluppskjutningsplatser.
Tidigare har Nordkorea testat sin interkontinentala missil Whasong 15, som enligt experter har kapacitet att nå samtliga hörn av USA. Nu kommer uppgifter om att diktaturen utvärderar om deras långdistansraketer kan bära med sig biologiska stridsmedel, närmre bestämt huruvida anthrax-sporer kan överleva värmeutvecklingen vid återinträdet.
Detta skapar givetvis ångest i Väst, men det är Sydkorea som löper störst risk för att utsättas för grannlandets skrämmande lågbudgetvapen.
Och det är inte bara president Trump som har ett hårt tonläge gentemot diktaturen. Tidigare har Sydkoreas försvarsmakt hotat sin granne med en ”halshuggar-enhet”, vars kommandosoldater ska ha kapacitet att korsa gränsen och avrätta nordkoreanska ledare.
Läs mer:
Nu meddelar sydkoreanerna att de planerar en stridsenhet bestående av så kallade ”dronebots” som bildar drönarsvärmar. Så här kommenterade en sydkoreansk tjänsteman satsningen till Yonhap News Agency:
”Enheten kommer använda dronebots för spaningsuppdrag mot nordkoreanska huvudmål, som nukleära installationer och missiluppskjutningsplatser. Och om det oförutsedda inträffar så kommer svärmar av dronebots mobiliseras för att genomföra attacker”.
Enligt landets militär kan teknologin bli en avgörande faktor vid framtida konflikter med grannen, och amerikanska experter öppnar för ”mjuka måltavlor”.
– Man skulle kunna använda dem för likvideringsattacker eller för preventiva anfall. Om du bygger dem till ett nog lågt pris och i nog stort antal så kan du nästan få en situation som liknar filmen Terminator, där man krigar med drönare och robotstyrda vapensystem, säger Harry Kazianis, chef för försvarsstudier vid Center for National Interest till CNBC.
Läs mer:
För Sydkorea kommer drönarna fylla en viktig lucka. Att programmera om dagens missiler till nya mål tar tid i anspråk, vilket innebär en fördröjning av kapaciteten. Drönare kan å andra sidan programmeras om omedelbart med utgångspunkt från ny information. Detta är en styrka om hotbilden plötsligt förändras och nya måltavlor ska prioriteras.
Även Nordkorea satsar på att utveckla militära drönare. Enligt the Korea Institute for National Unification ska landet ha ett tusental farkoster med kapacitet att bära sprängmedel samt kemiska eller biologiska vapen. Även Kina, Ryssland, USA och Israel utvecklar militära drönarsvärmar.