Därför vill Daimler knoppa av lastbilarna redan i år: ”Ligger i fas”

2021-06-28 07:13  
En eldriven lastbilsprototyp från Daimler Truck. Nu ska det bli ett fristående bolag. Arkivbild. Foto: Britta Pedersen/AP/TT

Den tyska fordonsjätten Daimler siktar på att knoppa av Daimler Truck, världens största lastbils- och busstillverkare, till ett fristående bolag som ska introduceras på börsen redan under 2021.

– Vi ligger i fas med de noggranna förberedelserna för det här komplexa projektet och vill notera Daimler Truck på börsen som ett eget bolag före årets slut. Vi är säkra på fördelarna och logiken i den här planerade avknoppningen, säger Daimlers chefsekonom Harald Wilhelm till bilmagasinet Automobilwoche.

Daimler Truck konkurrerar bland annat med Volvo och Volkswagen-ägda Scania på lastbilsmarknaden.

Läs mer: Så många fordon krävs för att mackar ska satsa på vätgas

Avknoppningsplanen offentliggjordes i februari, med syftet att lyfta fram Daimler som ett bolag med stort fokus på lyx- och elbilsmarknaden, där man konkurrerar med bland annat Tesla och Porsche. Daimler äger bland annat biltillverkaren Mercedes.

 

Mer om: Daimler Lastbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt