Därför tror Steve Wozniak inte på självkörande bilar

2018-10-01 07:35  
Foto: Nicholas Harrington

Tidigare har han kritiserat Teslas autonoma teknik. Nu avslöjar Steve Wozniak varför självkörande bilar aldrig kommer bli ett spritt fenomen. Ai:n klarar helt enkelt inte av uppgiften.

Det har gått 42 år sedan Steve Wozniak grundade Apple tillsammans med Steve Jobs och Ronald Wayne. Ännu i dag har den 68-årige riskkapitalisten en viss tyngd när han recenserar samtids- och framtidstekniken.

Exempelvis har Wozniak kritiserat vad han tycker är en överdriven hajp kring Tesla. Apple-grundaren har också ifrågasatt trovärdigheten hos biltillverkarens vd Elon Musk – detta efter att Steve uppgraderade sina egna Teslor med vad som påstods vara teknik för autonom körning.

Hela teknikområdet verkar fortfarande vara en sten i seniorens sko. Under ett event i Barcelona förklarade Wozniak varför han har tappat tron på att självkörande bilar kommer bli ett allmänt spritt fenomen i framtiden. Han tror helt enkelt att den artificiella intelligensen aldrig kommer klara av alla de krävande aspekter som bilkörning omfattar – i alla fall inte jämsides med fordon som körs manuellt.

– De måste köra på mänskliga vägar. Om de rullade på tågspår så skulle det inte vara några problem alls. Jag tror att den sortens visionära intelligens inte alls kommer likna människans, säger Steve Wozniak till Arabian Business.

Som exempel på en komplicerad utmaning för bilarnas ai ger han de tillfälliga vägskyltar som placeras ut av polisen.

– Bilarnas artificiella intelligens är utvecklad för att identifiera allt som är normalt på vägen – inte det som är onormalt. De kommer inte kunna tyda vad som står på skyltarna och förstå vad det betyder. Jag har verkligen gett upp, säger han.

Wozniak får faktiskt vatten på sin kvarn av Apples självkörande bil. Kaliforniens trafikmyndighet har bekräftat att en av bolagets Lexus-bilar nyligen var inblandad i en kollision, i självkörande läge. Dock ska det sägas att det var en mänskligt framförd Nissan Leaf som rammade Lexusen bakifrån. Det rapporterar BBC.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt