Daimler-ordförande: Därför är 3d-kartor framtiden

2017-04-24 14:33  

Självkörande bilar innebär en revolution. Men bättre 3d-kartor behövs. Daimlers ordförande ser oanade möjligheter när de båda kombineras.

Daimlers styrelseordförande Dieter Zetsche ger i ett blogginlägg sin vision för vilka möjligheter självkörande bilar innebär: ”Det finns ingen tvekan: Självkörande bilar kommer att bli den största mobilitetsrevolutionen sedan Carl Benz och Gottlieb Daimler uppfann den 'hästfria transporten' för mer än 130 år sedan”, skriver han.

Men det räcker inte med sensorer och kameror för att förbättra säkerhet och bekvämlighet på vägen, fortsätter han. Bättre kartor utgör en felande länk på vägen mot full autonomi. Kartor behöver teniskt sett bli både ”ultra-precisa och ultra-uppdaterade”.

Ett sätt att uppnå det på är genom att låta bilarna själva bidra med information till kartan, om till exempel vägarbeten, väderförhållanden och trafiksituationen. Informationen laddas upp i realtid till en karttjänst och görs tillgänglig för övriga trafikanter.

En video från Daimler visar hur det skulle kunna se ut:

Kombinationen av bättre kartor och självkörande teknik kan sedan ordna dina färska frallor från favoritbageriet eller parkera bilen utanför centrumkärnan åt dig.

Johan Kristensson

Mer om: Daimler 3D-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt