Fordon

Bränslecell ska driva helikopter

En liten och lätt bränslecell ska ge energi åt en minihelikopter som blir flygfärdig nästa år. Bränslecellen väger bara 30 gram men har en verkningsgrad som en betydligt större bränslecell.

Publicerad

Den lilla bränslecellen har utvecklats av forskare vid Fraunhoferinstitutet och Tekniska universitetet i Berlin. Meningen är att den ska ge el åt motorerna i en 20 cm stor minihelikopter, som gör sin premiärflygning nästa år.

Forskarna har lyckats framställa den lätta bränslecellen genom att ersätta ett flertal metalldelar med plastdetaljer. Vätgasen för driften förvaras dessutom inte i någon trycktank, det hade blivit för tungt, den alstras i en liten reaktor där natriumborhydrid framställer vätgas genom vattenbesprutning.

Bränslecellen ger en effekt på 12 W. Verkningsgraden är 400 W/kg, en verkningsgrad man tidigare bara kunde få med betydligt större bränsleceller.

Förutom att ge el åt en minihelikopter tänker sig forskarna att den lilla bränslecellen ska kunna utvecklas till en laddare för mobiltelefoner eller bärbara datorer.