Fordon

Bosch solskydd skuggar ögonen med artificiell intelligens

Virtual Visor skuggar ögonen bara precis där det behövs. Foto: Bosch
Virtual Visor skuggar ögonen bara precis där det behövs. Foto: Bosch

Virtual Visor utgörs av en lcd-skärm samt en kamera. Ai och algoritmer läser av när föraren bländas. Då lägger solskyddet en skugga som bara täcker ögonen.

Publicerad

Ishalka och vattenplaning dödar förvisso många bilister, men bländade förare ligger faktiskt bakom dubbelt så många trafikolyckor som alla andra väderfenomen sammantaget. Ändå utgör dagens solskydd samma typ av flärp som din unga farfar fällde ned för att slippa få solen i ögonen.

Bosch konstaterar att solskydden inte ger ett fullgott skydd mot bländning, inte minst när solen står lågt. Därför har företaget nu tagit nästa steg i utvecklingen.

Deras nya solskydd Virtual Visor utgörs av en transparent lcd-skärm samt en intuitiv kamera som övervakar förarens ansikte.

Lcd-skärmens ai anpassar skuggan

Med hjälp av artificiell intelligens och smarta algoritmer känner kameran av när ljuset faller på ett sätt som bländar föraren. Solskyddet blockerar då intuitivt solstrålarna med en skugga som bara täcker ögonen och den övriga lcd-skärmen förblir transparent vilket innebär att vägbanan inte skyms.

– Vi upptäckte tidigt under utvecklingen att förare justerar de traditionella solskydden så att de alltid kastar en skugga över de egna ögonen. Den här insikten var avgörande för att kunna förenkla konceptet, säger Jason Zink, teknisk expert på Bosch Nordamerika och en av skaparna bakom innovationen i ett uttalande.

Virtual Visor har redan listats av CES 2020 Innovation Awards (som en av flera hundra produkter) samt utsågs till Best of Innovation i kategorin In-Vehicle Entertainment & Safety.

Lösningen visas upp på årets CES-mässa i Las Vegas.