Kinesiska superplanet ska gå i 6 000 kilometer i timmen

2018-02-27 12:10  
Foto: Science China Press

Stockholm – New York på 1,5 timme. Det kan enligt ny forskning snart vara verklighet. Detta tack vare en ny typ av flygplansdesign som tillåter oerhörda hastigheter.

En långdistansflygning som inte tar längre tid än en längre dagspendling.

Ett forskarteam från Kina hävdar att de har designat ett överljudsplan som ska klara av hastigheter på 6 000 km/h. Det är tillräckligt för att man utan problem skulle kunna resa jorden runt på mindre än en arbetsdag.

Forskningsledaren Cui Kai har publicerat designen i tidskriften kinesiska Physics, Mechanics and Astronomics.

– Det kommer bara ta några timmar att resa från Peking till New York i överljudshastighet, säger han till tidningen.

I Plane har dubbla vingpar

Ännu så länge har man testat en skalmodell i vindtunnel och där har man bevisat konceptet med låg dragkoefficeint och hög lyftkraft i hastigheter upp på 8 600 km/h. Det kan jämföras med Nasas nya X-Plane som har topphastigheten 1,4 Mach och Spike Aerospace som siktar på 1,6 Mach . Endast Boeings utvecklingsprojekt Son of Blackbird, ett spaningsplan, är uppe i samma hastigheter (Mach 5) som vad det nya kinesiska planet ska klara.

Läs mer: Kinas jaktplan J-20 är nu redo för strid

Designmodellen som döpts till I Plane har dubbla vingpar vilket ska reducera turbulensen samtidigt som de genererar bättre lyftkraft. Vilket är en helt annan väg att gå jämfört med Boeings höghastighetsprojekt. Å andra sidan är den kinesiska designen tänkt för passagerar- eller fraktflygplan – inte för spaningsuppdrag.

Det bör tilläggas, att om I Plane nu blir verklighet så kommer det dröja innan flygplanet sätts i drift. Det finns flera intrikata problem med överljudsflygning. Bland annat att knallen som skapas när plan går igenom ljudvallen stör människor och skrämmer djur. Därför förbjöds Concorde att köra överljudshastighet över land. Nasa håller på att adressera detta med ett tyst plan. Därtill kräver Mach 5 helt andra, tåligare material.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt