BMW gör bil i tyg

2008-06-16 11:59  

Dykare, windsurfare och kanotister använder det. Nu klär BMW en sportbil i neopren.

På ytan ser det ut som en vanlig tvåsitsig roadster, men den yttre delen av BMW Ginas kaross är tillverkad av samma material som används i våtdräkter.

Det syntetiska gummimaterialet är monterat över ett nätverk av metallbågar. Bågarna är ihopkopplade med ett antal hydrauliska motorer.

På så sätt kan föraren stretcha ut och vecka ihop hela karossen eller enskilda delar. Det gör också att man kan öppna dörrar och motorhuv på ett sätt som mest liknar att dra upp dragkedjan på ett par jeans.

I en video kan man se hur strålkastarna liksom kryper ur fronten när föraren slår på ljuset. Eller hur motorhuven öppnar sig på mitten och dörrarna ”stretchas” öppna.

Under neoprenduken kan också olika luftkuddar läggas som förändrar karossformen, till exempel för att skapa bättre aerodynamik i högre hastighet.

Även inredningen kan anpassas så att den bättre passar olika förare och passagerare.

BMW:s designteam har fått inspirationen till konstruktionen av den uråldriga, japanska pappersvikningstekniken origami, skriver bilsajten automotorsport.se.

Även om användandet av neopren i karossen är nytt, så använde biltillverkarna i början av 1900-talet liknande lösningar, fast då var det tyg uppspänt över träramar.

Trots det mjuka yttre lagret ska kombinationen av gummi och metallramar göra karossen både vridstyv och krocksäker, hävdar BMW.

Konceptbilen, vars fulla namn är BMW Gina Light Visionary Model, är mer tänkt som en inspirationskälla inför framtiden än något som ska rulla på gatorna. Chefsdesignern Chris Bangle är känd för sina djärva experiment med form och material.

Neopren är vattentätt, stötdämpande, värmeisolerande och oljebeständigt, men rivkänsligt.

Jonas Hållén

Mer om: neopren designer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt