Bildbevisen: Det var en ubåt

2014-11-14 12:24  

Det var "en mindre ubåt" som kränkte svenska vatten i oktober, bekräftar ÖB Sverker Göranson. Försvarets analys har inte kunnat fastställa inkräktarens nationalitet.

– Försvarsmakten kan bekräfta att en mindre ubåt kränkt svenskt territorium. Om detta råder inget tvivel, vi kan utesluta allt annat. Sverige utsatts för en grov kränkning av en främmande makt, säger Sverker Göranson.

Den bild av ett misstänkt föremål som togs av en privatperson har analyserats.

– Det vita skummet är inte bogsvall utan ett fenomen som uppstår när vattnet (i en ubåt) trycks ut av ventiler, säger Sverker Göranson.

Ubåten ska strax efter fotograferingen ha dykt ner i undervattensläge.

Enligt ÖB gjordes avgörande observationer av Försvarsmaktens sensorer.

Ett av de deltagande sökfartygen fick en kraftig indikation på sina sensorer. När platsen sedan undersöktes hittades färska spår på botten, spår som fotograferats och ritats av.

En privatperson vittnade också om "en undervattenskropp med specifika detaljer". I det fallet kunde sensorerna bekräfta ekon.

ÖB säger att bevisläget är väldigt starkt, jämfört med tidigare bekräftade intrång på svenska vatten.

På frågan vad det är som saknas för att kunna fastställa var miniubåten kommer ifrån svarar han:

– I grunden är det nödvändigt att tvinga upp den till ytan för att kunna göra det.

Utöver den bekräftade ubåtskränkningen har tre av varandra oberoende källor gjort observationer i skärgården på ytterligare aktivitet. Den informationen har den näst högsta trovärdighetsgraden i det system militären använder.

– Tillsammans med ytterligare observationer och den bekräftade ubåten ger det oss ett mönster, säger Göranson.

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven betonar allvaret i det inträffade.

– Vi vet inte vem som ligger bakom, säger Löfven.

– En motståndare ska aldrig kunna räkna med att uppträda ostört på svenskt territorium, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Han framhåller att försvarets operativa förmåga ska stärkas.

Han får stöd av Stefan Löfven.

– Det här är ett tydligt besked till oss att vi måste höja vår förmåga, säger statsministern.

Samtidigt slår han fast att det inte föreligger något akut hot mot Sveriges säkerhet men understryker att försvaret har rätt att angripa en inkräktare med skarpa vapeninsatser.

– Vi kommer att försvara vår territoriella integritet med alla tillgängliga medel, säger Löfven.

Ett säkerhetspolitiskt råd ska inrättas i statsrådsberedningen, meddelar Stefan Löfven. Det säkerhetspolitiska rådet ska säkerställa att regeringen ska få ett brett underlag om olika hot, alltifrån ebolasmitta och miljöhot till mer traditionella säkerhetspolitiska frågor. Löfven kommer själv att leda rådets arbete.

 

Följ Ny Teknik på Facebook!

Bakgrund

Det var den 17 oktober som Försvarsmakten offentliggjorde att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts i gång i Stockholms skärgård, sedan "en sagesperson" lämnat mycket "trovärdiga uppgifter".

Fartyg, helikoptrar, markpersonal, dykare och sannolikt ubåtar deltog i sökandet. Försvarsmakten släppte en bild på vad som antogs vara en främmande ubåt. Senare meddelade försvaret att man fått in ytterligare två observationer.

Huvuddelen av operationen avslutades fredagen den 24 oktober. Insatschef Anders Grenstad meddelade att det troligen förekommit främmande undervattensverksamhet men att dessa nu lämnat området. Enligt honom var det inte en konventionell u-båt som kränk svenskt vatten.

Flera bedömare pekade ut Ryssland som misstänkt för att ligga bakom kränkningen.

– Det mest troliga är att det handlar om en främmande undervattensoperation och att det är Ryssland som ligger bakom den, sade Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, medan sökoperationen pågick.

Från ryskt håll avfärdades dock anklagelserna, inte sällan i en ironisk ton.

Mer om: Ubåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt