Bilarnas skinnklädsel förväntas gå ur tiden

2019-05-06 11:05  
Foto: Land Rover

Topphotellen har redan övergett lädret, och nu förväntas bilbranschen följa efter. Här är tillverkarna som satsar på alternativa material – och en vegansk profil.

Om de förmögna bilköparna får sätta tonen för hela industrin så kommer skinnsäten förmodligen tillhöra historien inom kort. Konsultbyrån Grand View Research förutspår att industrin kring syntetiskt läder år 2025 kommer omsätta 45 miljarder dollar. De tror att bilindustrin också blir den näst största användaren av förnybara textilier, efter produkter riktade mot heminredning.

En rad tillverkare har redan tagit fram interiörmaterial med en grön och etisk profil. Toyota tillverkar sittdynor med glykol från sockerrör, och Fords sätesskum är framställt av sojabönor. Faraday Future har experimenterat med en kombination av stenfiber och bomull från avlagda kläder för sina interiörer. Hyundai använder nedmalda vulkanstenar i det ytskikt som täcker insidan på bilens stolpar.

Läs mer: ”Nya elbilsstudien bekräftar det vi redan vet”

Volvo har tidigare meddelat att 25 procent av bilarnas plast ska komma från återvunnet material till år 2025. I dag ligger andelen på 5 procent. Det var dock Polestar 2 som lanserades helt utan läder. I stället kommer elbilen med en vegansk klädsel. Även Audi E-Tron GT lanserades som en helt vegansk modell.

Förbrukar mindre vatten

En annan koncern som profilerar sig på samma sätt är Jaguar Land Rover. Modellår -20 av Range Rover Evoque och Velar, samt Jaguar I-Pace, lanseras med veganska material. För i dag är kundgruppen som har råd att köpa premiumbilar måna om att fordonen ska avspegla deras miljöengagemang.

– För 50 år sedan var en lädersoffa den optimala lyxen. Nu skulle du aldrig se det i de bästa hotellen och hemmen. Det är en liknande process med bilar. Framgent är det en hållbar design som utgör ramverket för förändring, säger Land Rovers creative director Massimo Frascella till Automotive News Europe.

De har bland annat tagit fram en textil av eukalyptus som förbrukar avsevärt mindre vatten än exempelvis plast eller Alcatara. Eucalyptus Melange kan samtidigt ta upp alla färger i spektrat. Ett annat material är det flamsäkra och extremt stryktåliga Dinamica Suedecloth. Det påminner om mocka och tillverkas av mikrofiber framställda ur gamla plastflaskor. 53 flaskor sägs gå åt till varje bil.  

John Edgren

Mer om: Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt