Bensinslukaren kan återkomma – som elbil

2019-06-18 15:00  
Hummer kan göra comeback - som elbil. Foto: Wikipedia

På 1990-talet lanserades bilmärket Hummer. Men GM-konkursen och nedgången för jätte-suvar med V8:or innebar att det skrotades. Nu kan märket få en comeback – som elbil.

Världen kan tacka medietäckningen av Operation Sandstorm och skådespelaren Arnold Schwarzenegger för Hummer. Ett märke för alla som tyckte att de behövde ett militärfordon på garageuppfarten.

Det var Schwarzenegger som drog igång kampanjen som gjorde att det hela blev verklighet 1992. Men 2010 tog det slut. Efter misslyckade försäljningsförsök valde GM att lägga ner märket. Nu kan det dock vara på väg tillbaka.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg överväger GM att börja bygga en ny generation av Hummer, men nu med eldrift.

Läs mer: Då kommer första elbilen med solid state-batterier

Märket ska ingå som en del i diskussionerna kring hur den amerikanska koncernen ska strukturera upp sin organisation kring suvar och elfordon. Hummer kan bli ett sätt att profitera på dem som vill ha de absolut tuffaste och tåligaste bilarna.

– Jag älskar Hummer, men jag vet inte. VI tittar på allt, sa Mark Reuss, vice vd för GM, till Bloomberg.

Enligt andra källor tror GM att Hummer kan ge bra konkurrensmöjligheter för koncernen gentemot Jeep, som i dag står utan riktiga rivaler i nischsegmentet med riktiga offroad-fordon.

En fråga som dock bör ställas är hur vettigt det är att använda ett namn som är så tätt förknippat med enorma bensinslukare för att sälja elbilar. Huruvida Arnold, som numera är högprofilerad miljökämpe, får möjlighet att parkera en Hummer på garageuppfarten igen återstår att se.

Felix Björklund

Mer om: Bensin GM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt