Batteriet i Hövdinghjälmen inte utbytbart

2018-04-04 09:47  

Den uppblåsbara cykelhjälmen Hövding har en livslängd på 5-7 år. Batteriet klarar av ungefär 300 laddningar innan en ny hjälm måste införskaffas

Den som köpte den första utgåvan av cykelhjälmen Hövding vid lanseringen 2011 kan ha använt sin hjälm för sista gången. Bolaget har uppskattat litiumjonbatteriets livslängd till 5-7 år beroende på hur mycket det laddas och hur det förvaras. Airbag-funktionen ska hålla längre men eftersom batteriet inte är utbytbart måste man köpa en ny hjälm när batteriet är slut.

Vi valde att inte gå ut med information om livslängden tidigare eftersom vi inte hade erfarenheten hur länge det skulle hålla. Det är inte möjligt att förlänga batteriets prestanda, men för att det ska räcka så länge som möjligt ska man aldrig låta batteriet ladda ur helt, säger Fredrik Carling, vd på Hövding.

Hövding har ett slutet system och batteriet är inte utbytbart

Däremot så tydliggjordes det vid lanseringen att batteriet skulle klara av runt 300 laddningar där varje laddning motsvarar 9-10 timmars cykling. Hövding har ett så kallat slutet system, med andra ord går batteriet inte att byta ut.

Det är en säkerhetsprodukt, vi vill inte låta konsumenter öppna upp produkten med risken att något annat påverkas som gör att säkerhetsfunktionen inte fyller sitt syfte, säger Fredrik Carling.

Han berättar att Hövding inte fått negativa reaktioner i form av reklamationer eller likande.

– Min uppfattning är att många har en förståelse för att batteridrivna produkter tappar kapacitet efter några år, säger han.

Läs mer: Löv som vajar i vinden kan ladda små batterier

I jämförelse med andra cykelhjälmar har Hövding ett högt pris á 2 695 kronor. Trots det sålde den väldigt bra i fjol och nyligen meddelade Malmöbolaget att de ingått avtal med sportkedjan Stadium.

– Hövding har ju en överlägsen teknik och är dyrare att tillverka än vanliga cykelhjälmar. Vi hade kunnat välja att lägga in ett tyngre batteri med längre livslängd, men då hade produkten blivit en snäppet dyrare ändå, säger Fredrik Carling.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt