Audis lyxiga elbil GT Concept väcker uppståndelse i LA

2018-11-29 10:53  
Audi E-tron GT Concept Foto: Audi

Audi utökar sin elbilsserie E-tron med den sportiga varianten GT. Den är ännu ett tecken på att elbilen har klivit in i finrummet.

Traditionella biltillverkare har länge fått kritik från elbilsentusiaster eftersom elfordonen skiljt sig markant i design jämfört med modellerna med förbränningsmotor.

Tesla visade med den mer klassiskt utformade Model S att det gick utmärkt att bedriva volymförsäljning även av batteribilar.

Nu är det nya tider i branschen. Den bil Audi i går premiärvisade på Los Angeles Auto Show är ett utmärkt exempel på det. På utsidan är det inte mycket som skvallrar om att E-tron GT är en elbil. Den liknar i stället flera av deras lyxiga sportmodeller med förbränningsmotor.

Prestanda i det övre skicket

Men under skalet väntar elektrisk prestanda i det övre skicket. Batteripacket på 90 kilowattimmar räcker i 40 mil enligt WLTP-standarden. De båda elmotorerna ger 590 hästkrafter med fyrhjulsdrift. 0-97 kilometer per timme (0–60 miles per timme) går på 3,5 sekunder.

Bilen är också utrustad med ett 800 volts batterisystem som den lånat från koncernsyskonet Porsche, vilket ger fenomenela snabbladdningsegenskaper i upp till 250 kilowatt. Från tomt batteri till 80 procent ska gå på 20 minuter.

GT kommer att nå marknaden sent 2020.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt