Fordon

Annika Falkengren nämns när VW söker ny ordförande

Annika Falkengren sitter i Volkswagens styrelse sedan 2011. Foto: SEB
Annika Falkengren sitter i Volkswagens styrelse sedan 2011. Foto: SEB

I jakten på efterträdare till ordförandeposten i VW efter Ferdinand Piëch dyker plötsligt svenska SE-Bankschefen Annika Falkengren upp.

Publicerad

Annika Falkengren är en av de 20 personerna i Volkswagenkoncernens styrelse. Aktiemajoriteten finns hos grundarfamiljerna Porsche och Piëch. En annan tung aktör är delstaten Niedersachsen med 20 procent och oljestaten Qatar med 17 procent.

Efter förre ordföranden Ferdinand Piëchs avgång i helgen har nu ordförandeklubban tagits av förre fackföreningschefen Berthold Huber, men detta är endast en tillfällig lösning i jakten på en nya permanent ordförande.

I en analys i branschtidningen Automotive news påtalas vikten av att känna till hur man får stöd av Porschefamiljen, ägaren Niedersachsen och de mäktiga fackföreningarna, som har hälften av platserna i styrelsen.

- Ingen visste detta bättre än Ferdinand Piëch, säger en källa till Automotive news.

Ett alternativ skulle kunna vara Martin Winterkorn, som genom sina många år inom koncernen har god kännedom om hur man ska agera.

Ett annat alternativ är Ferdinand Piëchs kusin Wolfgang Porsche, som representerar den andra släktgrenen som utgår från bilkonstruktören Ferdinand Porsche, som tog fram ur-folkan, grunden för bilmärket.

Men Wolfgang Porsche är även ordförande i släktens kontrollbolag Porsche SE, som har kontrollen över tillgångarna i Volkswagenkoncernen.

Ferdinand Piëch har tidigare nämnt att bästa lösningen är att hitta en ny, neutral, ordförande som inte har kopplingar till de tidigare storägarna eller till fackförbunden i VW.

Det är då Annika Falkengrens namn kommer på tal. Hon har varken kopplingar till de stora ägargrupperna eller till fackföreningarna.

Men hon har heller inte den tekniska bakgrund som kan vara så viktig i ett bilföretag, och hon har bara suttit i styrelsen sedan 2011.

En starkare kandidat som nu dyker upp är Wolfgang Reitzle, som tidigare suttit i ledningen för BMW och Ford och numera är ordförande i underleverantörsjätten Continental.

Till styrelsemötet i Hannover den 5 maj lär det bli svårt att hinna få fram två nya kandidater efter Ferdinand Piëch och hans hustru Ursula.