Fordon

Airbus testar laserstyrda raketer i Sverige

Foto: Airbus
Foto: Airbus
Foto: Airbus
Foto: Airbus

Ett nytt system för precisionsskytte med helikopterburna raketer. Försvarsgiganten Airbus testade tekniken på skjutfältet i Älvdalen. Och på 4,5 km avstånd träffade man målet inom en meters radie.

Publicerad

Många värnpliktiga har fått genomlida vinterövning på skjutfältet i Älvdalen. Dess storlek gör området perfekt för att genomföra större förbandsövningar. Men storleken gör det även högst intressant för försvarsindustrin – för här kan man testa vapen som kräver rejäla avstånd. Just detta har franska Airbus gjort.

Under övning har företaget bestyckat en H145M-helikopter med raketer (70-mm Thales FZ275 LGR) samt ett nytt laserstyrningssystem. Och det var det sistnämnda man ville testa och utvärdera.

Systemet, en elektro-optisk sensor med inbäddad laser, är utvecklat av kanadensiska specialisterna L3 Wescam. Förhoppningen inför testet var att man skulle kunna öka precisionen på luft-land raketer – och trots ogynnsamma förhållanden presterade systemet mycket bra. På ett avstånd om 4,5 kilometer träffade raketerna målet med mindre än en meters avvikelse. En hög precision är viktig vid så kallad asymmetrisk krigföring där det finns risk för att skada civila eller åsamka andra indirekta skador.

– De laserstyrda raketerna uppträdde otroligt bra, särskilt med tanke på de väderförhållanden som vi hade under testen. De var långt ifrån idealiska med mycket fukt i luften, säger Raymond Laporte, testpilot för Airbus Helicopters.

Airbus planerar fortsätta testverksamheten för sitt så kallade HForce-system, målet är att det ska vara klart innan året är slut. Laserstyrningssystemet för raketerna kommer dock kräva lite mer justering och 2019 planeras det vara färdigt.

Första kunden till attackhelikoptern med full HForce-utrustning är Serbien som har beställt nio stycken. Även Tyskland och Thailand har skrivit upp sig på orderlistan.