Fordon

AGV testkör i 360 km/h

AGV vid testcentrum i tjeckiska Velim.

Alstoms nya generation snabbtåg AGV testkör fram till mitten av december på riktiga bansträckningar i upp till 360 km/h.

Publicerad

AGV blev uppmärksammat när det i april förra året satte nytt hastighetsrekord för tåg med 574,8 km/h. det rörde sig då om ett specialutrustat fyravagnars tåg, byggt för att sätta rekordet.

Men nu testar Alstom ett AGV-tåg som mer liknar dem som nästa år ska börja levereras till de italienska järnvägarna.

De tågen ska få en topphastighet på 360 km/h, samtidigt som det finns krav på komfort för passagerarna, liksom bullerkrav från omgivningen och garantier för att räls och luftledningar inte slits i onödan.

Sedan slutet av november och fram till mitten av december genomförs under 12 nätter vid veckosluten provkörningar på den 170 km långa sträckan mellan Champagne-Ardenne och Lorraine. I början låg hastigheten kring 200 km/h men höjs successivt till 360 km/h.

Sjuvagnarståget består av fem vagnar avsedda för provkörningarna, endast två är inredda som vanliga passagerarvagnar. Tusentals sensorer, accelerometrar och mikrofoner är riggade på olika ställen i tåget för att samla in mätdata.

Trots att massor av simuleringar gjorts i tidigare stadier av utvecklingsarbetet finns det områden som måste testas under verkliga förhållanden.

Det gäller exempelvis förhållandet mellan hjul och räls, och de krafter som uppstår vid olika hastigheter. En annan viktig fråga är hur strömavtagaren beter sig mot luftledningen när farten ökar. Speciellt ska ljusbågarna studeras med hjälp av kameror på taket.

En annan komponent som måste studeras är de synkrona permanentmagnetmotorerna som är avsedda för de olika strömsystemen i Europa. På den aktuella provsträckan är 25000 volt som gäller, men tågen klarar även 1500, 3000 och 15000 volt.

Även elektromagnetisk påverkas kommer att studeras. Tåget får inte störa radiovågor i områden där de färdas, och omvänt får den egna radiokommunikationsutrustningen inte störas av omgivningen.

Bromssystemet är ytterligare en del i tåget som ska testas. Bland annat kommer man att hälla ut såpa på spåret för att se hur bromssträckan påverkas. Det provet simulerar hur tågen påverkas av blöta löv på spåret, ett klassiskt järnvägsproblem på höstarna.

Efter de utförda testerna i Frankrike ska tåget till teststationen Velim i Tjeckien, där det genomgått prov i fyra månader innan de nu pågående höghastighetsproven. I Velim ska det s k valideringsprogrammet slutföras, även om en del valideringstester återstår när det första tåget levererats till det italienska järnvägsbolaget NTV nästa år.

NTV har lagt en order på 25 tåg, med en option på ytterligare 10. Tågen tas i trafik 2010 och blir då bland de snabbaste tågen i reguljär drift i världen.