ABB:s bränsleceller ska driva containerskepp

2020-04-16 16:04  
Foto: ABB

Ett bränsclecellssytem för att driva containerskepp. ABB ska tillsammans med Hydrogéne de France utveckla en transportlösning utan lokala utsläpp.

ABB har en tanke på hur man kan uppnå lokala nollutsläpp i fraktsjöfart: bränsleceller och vätgasdrift.

– Med ständigt ökande krav på lösningar som ger hållbar och ansvarsfull frakt så är vi övertygade om att bränsleceller kommer spela en viktig roll när det kommer till att marinindustrin ska möta sina utsläppsmål, säger Juha Koskela, chef för ABB Marine&Ports i ett uttalande.

Teknikföretaget har tecknat ett samarbetsavtal med franska HDF (Hydroféne de France) och tillsammans ska de båda utveckla ett megawatt-system för fartygsdrift.

Designen kommer att ske i samverkan med Ballard Power System som är specialister på så kallade PEM-bränsleceller och tanken är att man ska använda sig av HDF:s produktionsanläggning.

Läs mer: Fartygsjätten Fincantieri testar bränsleceller från svenska Powercell

ABB har ännu så länge inte specificerat för vilken storlek på skepp man ämnar utveckla drivlinor för. Det framgår inte heller om de även tänker sig en utveckling av bränslecell-diesel-hybrider eller om det ska vara ren vätgasdrift.

Vätgas och bränsleceller är en bubblare inom elektrifiering av fordon. Men det finns en tydlig skiljelinje mellan dem som tror på tekniken och dem som ser den som ett onödigt mellansteg.

Bland biltillverkarna är det Toyota, Hyundai-gruppen, BMW och Mercedes som satsar, även om massproduktion är långt borta.

Läs mer: BMW bekräftar satsning på bränsleceller – drivs av vätgas

Men bilindustrin befinner sig i en situation där det finns valmöjligheter. För fraktsjöfarten är läget ett annat. Dagens fraktskepp går till stor del på smutsig marindiesel och bunkerolja, och på grund av branschens internationella karaktär släpar regleringar av utsläppsminskningar efter enormt.

I dag står branschen för cirka 2,5 procent av världens växthusutsläpp. Det här ledde till att FN:s sjöfartsorganisation IMO 2018 kom överens om att utsläppen av koldioxid från sjöfarten ska halveras till 2050.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt