Fartygsjätten Fincantieri testar bränsleceller från svenska Powercell

2020-02-11 07:41  

Europas största skeppsbyggare Fincantieri testar ett bränslecellssystem från svenska Powercell – för både kraftgenerering och framdrivning.

Sjöfarten ska minska sina utsläpp av koldioxid med 50 procent till 2050 jämfört med 2008, samtidigt som trafiken väntas öka. Då krävs framdrivningssystem som inte är beroende av fossila bränslen som diesel, bunkerolja och naturgas.

Svenska Powercell hoppas att deras bränsleceller, drivna av vätgas, ska bli en del av lösningen. Företaget meddelar nu att det har levererat ett komplett bränslecellsystem till ett av världens största varv, italienska Fincantieri.

Systemet kallas för MS-30 och bygger på stacken S2. Fincantieri ska använda systemet för att testa möjligheterna att elektrifiera både kraftgenerering och framdrivning. Powercell beskriver MS-30 som en räckviddsförlängare till batterifordon, väger 145 kilo och kan leverera upp till 30 kilowatt elektrisk effekt. För att driva större fartyg krävs alltså betydligt kraftigare prylar.

Per Wassén: ”Gigantisk omställning”

– Hela skeppsnäringen är inne i en gigantisk omställning och går från dieselolja till LNG, som dock inte trollar bort koldioxidutsläppen. Samtidigt kommer den allt mer till insikt om att batterier bara kommer att fungera för kortare rutter, säger Per Wassén, vd för Powercell, till Ny Teknik.

För Fincantieri handlar det om att genomföra tester av hur bränslecellssystemet fungerar i en elektrisk drivlina, påpekar han, men vill inte säga mer än så på grund av affärssekretess.

Läs mer: Norges första vätgasdrivna färja ska tankas var tredje vecka

Skeppsbyggaren lanserade 2015 en lyxyacht som åtminstone delvis kan drivas av vätgas. Den kallas för FC Swath 75, där siffran anger längden i meter.

Fincantieri jobbar inte enbart med Powercell som leverantör av bränsleceller. I slutet av förra året beställde företaget en bränslecell på 38 kW till ett pilotprojekt, av tyska Proton Motor Fuel Cell.

Powercell aktiva i flera sjöfartsprojekt

Powercell är redan aktivt i flera projekt relaterade till sjöfart. Företagets bränsleceller används bland annat för kraftgenerering ombord det EU-finansierade finska forskningsfartyget Aranda, i ett projekt som kallas för Maranda och där även ABB ingår.

Läs mer: Här är första lyxyachten som drivs av vätgas

Tillsammans med norska Havyard undersöker Powercell möjligheten att förse ett passagerarfartyg som ska trafikera Kirkenes–Bergen med bränslecellsstackar på totalt 3,2 megawatt. I det fallet handlar det alltså om kraftgenerering till hela fartygets framdrivning. Samarbetet befinner sig i projekteringsstadiet, enligt Per Wassén.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt