Fordon

60-talstekniken kan ge billigare batterier

Donald Sadoway. Foto: MIT/Youtube
Foto: MIT/Youtube
Foto: MIT/Youtube

En femtio år gammal teknik - med ljus framtid. På MIT har forskare upptäckt en ny process som kan leda till billigare batterier. "Jag ser det som ett genombrott", säger professor Donald Sadoway.

Publicerad

Ett batteri, baserat på elektroder av natrium och nickelklorid samt en ny typ av metallmembran, kan vara en framtidsteknologi.

Det menar forskare på Massachusetts Institute of Technology, och i en artikel i Nature Energy rapporterar de om sin upptäckt.

Själva kemin i batteriet härstammar från 1968 – men även om den varit lovande så har den aldrig fått något större genomslag. Skälet är att batterierna har en fundamental brist. Det krävs ett tunt membran för att separera komponenterna och det enda kända material som haft rätt kvaliteter – var av spröd keramik.

Men nu kan 60-talstekniken få revansch. Det menar Donald Sadoway som säger sig ha gjort ett genombrott.

Sadoway insåg att man kunde få samma funktion om man använde sig av ett membran av ett metallnät med en unik beläggning.

Men det var under test med olika komponenter som teamet av en slump snubblade över lösningen. I ett av testen hade bly använts, men i stället för att behålla sin form som membran, hade det smält och agerat elektrod.

– Det öppnade verkligen våra ögon för en helt annan teknologi. Membranet hade utfört sitt jobb, men i stället för att göra det mekaniskt, hade det använt sig av sina elektriska egenskaper, säger Donald Sadoway i en kommentar på universitets sajt.

Upptäckten innebär enligt forskaren att tekniken, som både är säker och tål många laddcykler –  kan göras storskalig. Men i stället för bly har de upptäckt att ett vanligt ”stålnät” belagt med ett lager titannitrid – kan ersätta de sköra keramiska membranen. Ett resultat som enligt forskarna kan leda till att man nu kan använda teknologin för att skapa billiga batterier.

I första hand ser Sadoway att batterierna passar för stora installationer. Exempelvis som ett komplement till sol- eller vindkraftverk.