FARKOST

Saab får jätteorder på undervattensfarkost – var med och hittade Endurance

Saabs undervattensfarkost Sabertooth.
Saabs undervattensfarkost Sabertooth.

Saab säljer 20 stycken Sabertooth – den största beställningen hittills av undervattensfarkosten.

Publicerad Uppdaterad

Det är företaget Pxgeo, som är specialiserat på marin geofysik, som har lagt en stororder på Saabs autonoma undervattensfarkost Sabertooth. 

Ordern innefattar över 20 Sabertooth-farkoster, vilket gör den till den hittills största beställningen av Sabertooth. Farkosterna kommer att vara en del av Pxgeos MantaRay-lösning för att samla in seismisk data till havs. De kommer att användas för att distribuera och hämta upp utrustning i samband med havsbottenundersökningar.

– Tack vare Saabs och Pxgeos gemensamma expertis kan vi autonomisera inhämtning av seismisk data till havs, vilket är ett stort framsteg, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics i ett pressmeddelande.

Orderbeloppet uppgår till 620 miljoner kronor och leveranserna är planerade att äga rum mellan 2023 och 2025.

Var med och hittade Endurance

Undervattensfarkost Sabertooth fick en plats i stråkastarljuset när det gamla vraket Endurance hittades förra året.

Saabs undervattensfarkost Sabertooth under Endurance 22-expeditionen. Foto: Esther Horvath/Falklands Maritime Heritage Trust
Saabs undervattensfarkost Sabertooth under Endurance 22-expeditionen. Foto: Esther Horvath/Falklands Maritime Heritage Trust

Till sin hjälp hade nämligen expeditionen Endurance 22 två undervattensfarkoster som kallas Sabertooth. De användes för att hitta, filma och dokumentera vraket, i vad Saab-ingenjören Lars Lundberg tidigare beskrivit som en väldigt nyckfull miljö.

– Den största skillnaden jämfört med andra undervattensfarkoster är att vår farkost kan operera i alla frihetsgrader, vare sig vi sjösätter den i en tunnel eller i ett hål i isen. Sen har vi också möjligheten att ha en tunn fiberkabel mellan farkosten och fartyget så vi kan få upp sensordata i realtid och processa det direkt. Det gör att vi kan jobba effektivt med data, förklarar Lars Lundberg för Ny Teknik i en tidigare artikel.