SJÖFART

Nu startar ny undersökning vid Estonia – det här ska ske 

Norska fartyget Viking Reach.

Vraket efter Estonia undersöks på nytt, med start onsdag 19 juli. Prover ska tas från de stora hål och revor i skrovet som har upptäckts tidigare. Men inga dykare ska besöka vraket.

Publicerad Senast uppdaterad

När ska undersökningarna ske?

Tisdag 18 juli lämnade norska undersökningsfartyget Viking Reach Karlskrona för färd mot platsen där Estonias vrak ligger i Östersjön. Det beräknas vara framme sent 19 juli. Undersökningarna ska pågå i en dryg vecka, är uppskattningen.

Vilka ska utföra arbetet?

Det norska företaget  Reach Subsea har i en upphandling fått uppdraget att utföra undersökningarna. Med ombord finns representanter för svenska och estniska haverikommissionerna. Två överlevande från Estoniaolyckan är också med,  en från Estland och en från Sverige.

En av de fjärrstyrda undervattensrobotar som ska användas vid Estoniaundersökningarna.
onas Bäckstrand, Statens haverikommissions utredningsordförande.
Akterdäck på Viking Reach med kranen som senare i veckan skall bärga bogrampen från Estonia.

Vad ska göras?

Med hjälp av obemannade fjärrstyrda undervattensfarkoster, rov (remotely operated vehicle) ska de filma på bildäck för att få information om last, surrningar, dörrar, luckor och ventiler och hur vatten kan ha färdats inne på bildäck under haveriförloppet. Inga dykare ska besöka vraket.

Bogrampen, som är lös, ska bärgas och sedan transporteras till Estland för vidare undersökningar.

– Rampen har lossnat från fartyget så nu är det möjligt att få tillgång till lastutrymmet. Där vill vi dokumentera så mycket som möjligt, säger Jonas Bäckstrand, Statens haverikommissions utredningsordförande, till TT.

– Att fartyget tappade bogvisiret är inte det som ska leda till en förlisning, utan det är ju rampen som ska skydda fartyget mot vatteninträngning. Den är väsentlig för händelseförloppet och det är därför vi vill plocka upp den för att förstå det bättre, säger Jonas Bäckstrand till TT.

2021 och 2022 undersöktes och upptäcktes flera stora revor eller sprickor i skrovet. På bilder har det gått att se spår av beläggningar vid öppningarna. Förra året misslyckades expeditionen med att ta ytprover från beläggningarna, och nu görs nya försök med hjälp av en undervattensrobot utrustad med en apparat med sugproppar och filter som suger upp prover. De ska sedan undersökas av forskare vid Stockholms universitet.

– Det finns en del spekulationer från andra kring att det kan röra sig om sprängämnen, vilket inte alls överensstämmer med våra iakttagelser. Men vi skulle gärna verifiera vad det är för ämne, som vi tror är en bakteriepåväxt, säger Jonas Bäckstrand, Haverikommissionens ordförande, till Sveriges Radio.

Statens haverikommission presenterade 23 januari en delrapport om de senaste årens undersökningar. Slutsatsen i rapporten är att det inte finns några tecken på explosioner eller kollisioner som han ha orsakat att fartyget sjönk. I rapoorten konstateras också att fartyget inte var sjödugligt. 

Ett stort antal bilder finns att ta del av för allmänheten från undersökningen 2022, cirka 45 000 bilder.

FAKTA

Estoniakatastrofen

(TT) Beslutet om att göra nya undersökningar vid Estonia grundar sig i en dokumentärfilm från 2020 där tidigare okända hål i skrovet visades upp och teorier om hur de uppstått presenterades.

Estlands olycksmyndighet bestämde sig för att inleda en ny utredning för att granska uppgifterna. Statens haverikommission och Finlands olycksutredningscentral tillfrågades om att delta i utredningsarbetet. Sommaren 2021 och 2022 har man bland annat fotat utsidan av fartyget och tagit prover av botten.

Färjan Estonia sjönk den 27 september 1994 på väg från Tallinn till Stockholm.

852 människor omkom, varav 501 var svenskar. 137 personer räddades.

Den internationella haverikommissionens viktigaste slutsats var att fästena och låsen till Estonias bogvisir varit underdimensionerade. När bogvisiret lossnade forsade stora mängder vatten in på bildäck och fick fartyget att kantra. Överlevare, anhöriga och andra engagerade personer har dock krävt att det snabba förloppet då fartyget sjönk måste utredas ytterligare.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.