FARKOST

Kryssningsfartyg i Norge ökar utsläppen – kan passera flyget

Kryssningstrafiken i norska hamnar ökar stadigt och i år kan CO2-utsläppen från fartygen bli högre än utsläppen från inrikesflyget. Arkivbild.

Kryssningsfartygen som lägger till i norska hamnar kan vara på väg att passera inrikesflyget i Norge vad gäller klimatutsläpp.

Publicerad Uppdaterad

Utsläppen från inrikesflyget var 1,1 miljoner ton 2022 och kryssningstrafiken kan komma att stå för 1,2 miljoner ton 2024.

– Det är högst troligt att CO2-utsläppen från kryssningsfartygen kommer att bli högre än utsläppen från inrikes flygtrafik i år, säger Svein Thompson i organisationen Stakeholder som arbetar med hållbarhet.

Efter nedgång under pandemin har kryssningstrafiken på norska hamnar ökat stadigt. 2024 väntas kryssningsfartyg lägga till över 5 000 gånger, jämfört med knappt 2 000 för nio år sedan, enligt uppgifter från Cruise Lines International Association.

– Det är faktiskt helt galet. Jag hade inte klart för mig att ökningen av utsläppen från kryssningstrafiken är så stor som dessa siffror visar, säger Truls Gulowsen, ledare för Naturvernforbundet, till Dagens Næringsliv.