FARKOST

Finska varvet bygger ännu en jättekryssare – här skärs första stålbiten ut

Det andra kapitlet i ”ikon-eran”. Rederiet Royal Caribbeans andra jätte-kryssningsfartyg har nu börjat byggas i Finland. Om allt går enligt plan ska fartyget tas i drift 2025.

Publicerad Uppdaterad

Norsk-amerikanska rederiet Royal Caribbean bygger vad som blir världens största kryssningsfartyg. Fartyget, Icon of the Seas, byggs på varvet Meyer Turku i Åbo. Det sjösattes i december och byggs nu klart för att kunna tas i trafik 2024.

Nu väntar fartyg nr 2 i serien. Nyligen markerades starten av bygget med en ceremoni som närmast kan liknas vid de ”första spadtagen-evenemang”. På varvet i Åbo skars det ”första stålet”.

Det nya fartyget ska tillsammans med Icon of the Seas samt senare ett tredje fartyg i samma klass utgöra den nya spetsen i Royal Caribbeans flotta. Eller som företaget själva vill kalla det – de introducerar ”en ny era av semesterfirande”.

Världens största

Icon of the Seas blir med sina 365 meter och bruttodräktighet på 250 800 GT världens största kryssningsfartyg och ombord finns bland annat äventyrsbad, en nöjespark, 40 restauranger samt plats för upp till 7 600 passagerare.

Enligt företaget blev bokningstrycket enormt efter det att man i höstas presenterade det nya fartyget. Dagen efter hade rederiet sin bästa bokningsdag i sin 53-åriga historia.

Men det är inte bara lyx och semester som ikon-klassen kommer med. Det blir även rederiets första fartyg som drivs med flytande fossilgas, LNG. Därtill kommer strömförsörjningen ombord ske med hjälp av ABB-levererade bränsleceller – även det något man inte har gjort tidigare.

Byggt över 1300 större fartyg

Vad Icon of the Seas systerskepp kommer heta återstår att se. Rederiet säger att det ska börja gå i trafik 2025.

Varvet där skeppen byggs, Meyer Turku i Åbo, har en gedigen historia. Det etablerades 1737 och har sedan dess byggt 1 300 större fartyg för kunder världen över. I dagsläget är det 2 000 personer som arbetar med skeppsbyggen och inriktningen är lyxiga kryssningsfartyg.