FARKOST

Får klartecken: Svenskt stridsflyg ska patrullera över Baltikum

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid Stockholms Amfibieregemente på Berga.

Regeringen har gett klartecken till Försvarsmakten att bidra med svenskt flyg till Natos luftövervakning.

Publicerad Uppdaterad

Det innebär att svenskt stridsflyg kommer att genomföra uppdrag inom ramen för "Nato air policing", främst över de så kallade frontstaterna över Baltikum.

Beslutet fattas på dagen tre månader efter att Sverige gått med i försvarsalliansen.

– Sverige har hela tiden varit beslutsamma att vara en aktiv Natomedlem från dag ett och nu påbörjar vi den här resan på allvar, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Berga örlogsbas i Haninge.

Stoltenberg välkomnar Sverige till Natos luftövervakning och säger att han är säkrare än någonsin på att det är en tillgång att ha med Sverige i alliansen.

Han har vid sitt besök firat nationaldagen på Skansen och sjungit med i "Du gamla du fria" för full hals.

– Det är en hyllning till Norden, men inte minst friheten. Nato försvarar det Sverige hyllar på nationaldagen.

Natos luftövervakning är en incidentberedskap vars syfte är att bevara integriteten för Natos luftrum samt att verka avskräckande mot attacker i luften.

Det är främst flygflottiljen F17 i Ronneby som kommer att bidra till Nato air policing.

Sverige utför redan i dag övervakning under svenskt befäl, skillnaden nu är att verksamheten kommer att utföras direkt under Nato-befäl.

Flygen kommer att baseras i Sverige och främst operera i Östersjöområdet.

Om Sverige vill skicka väpnad trupp utomlands krävs riksdagens medgivande men regeringen bedömer inte att dagens beslut kräver ett sådant medgivande.