Energi

Webbutiker säljer livsfarliga elprylar

De produkter vi ser på bilderna är alla köpta på Miniinthebox och har en falsk CE-märkning. Lamporna är livsfarliga att använda eftersom de kan bli strömförande. Foto: Elsäkerhetsverket
Foto: Elsäkerhetsverket
Foto: Elsäkerhetsverket
Foto: Elsäkerhetsverket
Martin Gustafsson.

Brand, elchock och elektromagnetiska störningar. Att köpa elprylar på nätet kan vara livsfarligt, varnar Elsäkerhetsverket. Men myndigheten kan inte stoppa produkterna, som kommer från länder utanför EU.

Publicerad

– Vem som helst med ett betalkort kan handla i de här webbbutikerna, all information är på svenska och produkterna är CE-märkta. Men när lampan kommer hem så är den rent ut sagt livsfarlig. Det är bara en tidsfråga tills det inträffar en olycka, säger Martin Gustafsson som är inspektör på Elsäkerhetsverket.

Allt fler oroliga konsumenter hör av sig till Elsäkerhetsverket efter att ha köpt elektriska produkter via internet. Därför bestämde sig myndigheten i våras för att göra ett stickprov. Inspektörerna köpte in två led-lampor och en usb-laddare från Miniinthebox, en av flera internetbutiker som gör reklam på stora svenska nyhetssajter.

Webbutiken har ”svenskt” utseende. All text är på svenska och betalningen görs i svenska kronor. På sajten garanteras att högtutbildade inspektörer utvärderar produkterna utifrån ”strikta regler och kontrollkrav”. De tre produkter som Elsäkerhetsverket fick hem var dessutom tydligt CE-märkta, vilket ska borga för att de uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer.

Men myndighetens tester visar att de båda led-lamporna är direkt livsfarliga. De klarar exempelvis inte de överspänningar som kan förekomma på elnätet och de har för klen isolering mellan de inre strömförande delarna och det yttre höljet. Bristerna kan leda till allvarliga elchocker såväl som bränder. Usb-laddaren spred elektromagnetisk strålning långt över tillåtna gränsvärden, vilket innebär att annan elektrisk utrustning kan störas.

Trots de allvarliga bristerna kan Elsäkerhetsverket inte stoppa produkterna. Web-butiken ser visserligen svensk ut, men den är kinesisk och EU:s lagstiftning gäller inte länder utanför EU.

– Ingen myndighet kan agera för att förhindra att dessa produkter kommer in i Sverige. Det finns inte något lagstöd för att sätta försäljningsförbud eller kräva återtag från konsument, säger Martin Gustafsson.

Nu uppmanar Elsäkerhetsverket i en skrivelse att EU-kommissionen ska ta krafttag för att lösa problemet.

Hur ska man agera som konsument om man är sugen på att köpa någon elpryl på nätet?

– Det är jätteviktigt att vara en aktiv konsument. Se till att få en bruksanvisning, kontakta butiken och ställ frågor om tillverkare och typbeteckning, säger Martin Gustafsson.