Vindkraftverk störtade mot marken

2018-08-28 14:19  
Foto: Asahi/Skärmavbildning Youtube

Händelsen inträffade i Japan den 24 augusti när ett vindkraftverk dånade ner i marken på grund av de starka vindarna från tyfonen Cimaron.

Det 60 meter höga vindkraftverket var placerat i en park på ön Awaji i Japan, 44 mil väster om Tokyo. Och tur nog skadades ingen när den stora byggnaden störtade mot marken, skriver Digital Trends.

Vindkraftverket byggdes 2002 och har varit ur bruk sedan maj förra året, efter att det hade träffats av blixten, enligt Japan Times. När tyfonen Cimaron drog in under fredagen var vindarna så pass starka att basen slets upp. Dock är det ännu inte klarlagt om vindkraftverkets grund hade blivit försvagad på något sätt innan det föll.

Läs mer: 2 500 vindkraftverk ska bort i Danmark

Stormen orsakade flera strömavbrott, översvämningar och skadade flertalet människor. Men det är dock trots starka vindar ovanligt att vindkraftverk faller. När ett vindkraftverks vingar når en viss fart stängs de av för att förhindra skador, de kan också vinklas för att förhindra att "fastna i vinden".

Läs mer: Vattenfall slog på ström – orsakade skogsbrand

Japan drabbas ofta av stormar och vindkraftverk som ska tåla klimatet har varit under utveckling länge. Ingenjören Atsushi Shimizu som arbetar på företaget Challenergy säger till tidningen att han hoppas kunna utveckla en mer kompakt design för att minimera riskerna för liknande olycksscenarion i framtiden.

Christoffer Bertzell

Mer om: Vindkraft Storm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt