Vattenfall slog på ström – orsakade skogsbrand

2018-08-10 09:51  
Foto: Alamy

På onsdagen uppstod en kraftig skogsbrand som omfattade totalt omkring 50.000 kvadratmeter i Harg utanför Östhammar. Nu står det klart att det var elbolaget Vattenfall som orsakade branden, rapporterar TV4 Nyheterna.

Skogsbranden skedde till följd av att Vattenfall slog på strömmen, med en spänning på 70.000 volt, till en nedriven högspänningsledning som låg på den torra skogsmarken.

Vattenfall uppger att de inte kände till att ledningen låg på marken när beslutet att slå på strömmen togs och flera personer som arbetade i området befann sig på platsen.

Läs mer: Nya fundament testas för vindkraft i havet

– I värsta fall hade det kunnat ske en dödsolycka, säger Sven Kranberg, före detta skyddsingenjör, till TV4.

– Marken kan bli spänningsförande upp till 10-20 meter beroende på markförhållanden.

Vattenfall uppgav i onsdags att brandorsaken hade att göra med en gnista från en skogsmaskin, vilket alltså inte stämmer.

Läs mer: Vattenfall har startat världens kraftfullaste vindkraftverk

– Det är en otroligt allvarlig händelse. Vi har anmält saken till Elsäkerhetsverket och ska genomföra en noggrann intern utredning, säger Lee Gidlöf, kommunikationschef på Vattenfall distribution, till TV4 på torsdagen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt