2 500 vindkraftverk ska bort i Danmark

2018-08-09 07:13  
Foto: TT

Danmark ska drastiskt minska antalet landbaserade vindkraftverk till år 2030.

Danmarks parlament Folketinget slöt i början av sommaren en ny energiöverenskommelse. Den innebär bland annat en storsatsning på havsbaserade vindkraftverk. Tre parker på vardera 800 megawatt ska uppföras fram till 2030, samma år som hela elproduktionen ska vara förnybar.

Danska tidningen Ingeniøren uppmärksammar nu stort att överenskommelsen även innebär en kraftig minskning av antalet landbaserade vindkraftverk. År 2030 får det finnas maximalt 1 850 stycken.

När utkastet till det klubbade förslaget skrevs fanns det 4 300 stycken sådana kraftverk, vilket alltså innebär att 2 450 av dem måste bort. Energistyrelsen har fått i uppdrag att utarbeta en plan för hur detta ska gå till.

Branschorganisationen Vindmølleindustrien konstaterar att det var Dansk Folkeparti som krävde ett tak för landbaserade vindkraftverk för att ingå överenskommelsen. Organisationens direktör Jan Hylleberg är dock inte särskilt kritisk. Han pekar på att vindkraftverken blir större och större och att de 1 850 verken i framtiden kan producera mer elenergi än hela dagens bestånd.

Miljöorganisationer är kritiska till beslutet. Det är även energiprofessor Brian Vad Mathiassen vid Ålborgs universitet.

– Det finns ingen logik i det. Det är en politisk prioritering som gör att den gröna omställningen kommer att bli dyrare. Det blir konsekvensen, säger han.

Danmark slog i fjol nytt världsrekord i andelen energi från vindkraft med 43,4 procent.

Johan Kristensson

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt