Vattenfall överväger sälja sina tio värmeverk i Berlin

2022-05-04 13:25  
Vattenfalls kraftvärmeverk Klingenberg i Berlin drivs med naturgas. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk

Vattenfall överväger att sälja hela sin värmeverksamhet i Berlin, Tyskland, skriver den statliga energikoncernen i ett pressmeddelande.

Det handlar om en verksamhet som förser 1,3 miljoner hushåll med värme och varmvatten. Vattenfall har tio värme- och kraftvärmeverk i Berlin, som drivs med kol, naturgas och biomassa.

”Vattenfall har inlett en strategisk översyn av hur bolaget bäst kan bidra till energiomställningen och i detta sammanhang om det bör fortsätta äga värmeverksamheten i Berlin eller sälja den i sin helhet”, skriver Vattenfall.

Vattenfalls värmeverksamhet i Berlin har cirka 1 700 anställda och förser ungefär 1,3 miljoner hushåll med varmvatten och värme, enligt Vattenfall. Den omfattar tio värme- och kraftvärmeverk liksom 80 småskaliga kraftvärmeverk och diverse andra tillgångar.

Frigöra resurser

Om Vattenfall väljer att behålla verksamheten i Berlin kommer det genomföras vad koncernen kallar ”omfattande utsläppsminskningar”.

”För det fall vi säljer verksamheten kommer vi att hitta en pålitlig framtida ägare som kan fortsätta omställningen av värmeverksamheten i Berlin medan Vattenfall kan frigöra både finansiella- och ledningsresurser för att fokusera på andra delar av portföljen för att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation”, skriver Vattenfalls vd Anna Borg i en kommentar.

Tyskland fortsatt ”en huvudmarknad”

Tyskland kommer oavsett vad Vattenfall gör när det gäller värmeverksamheten i Berlin fortsätta vara en huvudmarknad för Vattenfall, med nästan 4,5 miljoner kunder och en stor verksamhet inom förnybar energiproduktion och elhandel.

”Vi är fast beslutna att fortsätta spela en viktig roll i den tyska energiomställningen”, skriver Anna Borg.

Joakim Goksör/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt