ENERGI

Vattenfall höjer elnätsavgiften – så mycket dyrare blir det för villaägare

Vattenfalls vd Anna Borg redovisar bokslut. Arkivbild.
Vattenfalls vd Anna Borg redovisar bokslut. Arkivbild.

Lägre elpriser sänker Vattenfalls kvartalsvinst. Men det påverkar inte den statliga energijättens investeringar i ny elproduktion. Från årsskiftet har Vattenfall höjt elnätsavgifterna med tolv procent.

Publicerad Uppdaterad

Den tillfälliga sänkningen av elnätsavgifterna under andra halvåret i fjol är över, och mer därtill. Nu har Vattenfall höjt avgiften med i snitt tolv procent från årsskiftet jämfört med 1 januari i fjol, vilket enligt bolaget motsvarar 110 kronor mer i månaden för en villakund och 20 kronor för en lägenhetskund. Det motiveras bland annat med ökade investeringar i näten, framgår av bokslutet som koncernen släppte på tisdagen.

Lägre elpris

Elpriserna var ungefär 60 procent lägre helåret 2023 än 2022. Det får påverkan på Vattenfalls resultat. Men förtida prissäkringar på högre nivåer har kompenserat till viss del.

– Jag är ändå nöjd att vi tagit Vattenfall stabilt och finansiellt igenom den här turbulensen som har varit de senaste åren, säger Anna Borg, vd för Vattenfall.

Lägre priser kan måhända försämra kalkylerna när investeringar i ny produktion ska göras. Hur ser det ut för vindkraftsplanerna?

Dyrare på kort sikt

– Långsiktigt har det inte förändrats, efterfrågan på ny fossilfri elproduktion är fortfarande stor, däremot har kostnadsökningar till följd av inflation och räntor och flaskhalsar i leverantörskedjor påverkat, säger Anna Borg.

I fjol drog sig Vattenfall ur ett större havsvindprojekt i Storbritannien. Vid det största projektet till havs i Sverige, som ligger närmast i tid, det vid Kriegers flak i sydvästra Östersjön, flyter planerna på som det är tänkt, enligt Anna Borg. 2028 är det tänkt att parken ska komma i drift och leverera, motsvarande el till en halv miljon villor.

Om Vattenfalls kärnkraftsplaner får vi fortsätta att vänta. Styrelsen informerades på måndagen om resultaten av förstudien kring små modulära reaktorer vid kärnkraftverket i Ringhals. Därefter ska ägarna informeras innan allmänheten får veta något om Vattenfalls planer, hälsar Anna Borg.

Resultatet i siffror

Vattenfalls intäkter sjönk med sju procent under fjärde kvartalet till 73,3 miljarder kronor jämfört med samma period året före.

Rörelsevinsten för den statliga energijätten landade på 6,1 miljarder kronor, jämfört med förlusten på 24 miljarder kronor. Det underliggande resultatet sjönk från 12,5 miljarder till 4,5 miljarder kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning till staten på fyra miljarder kronor.