Energi

Vattenfall: Beslutet om kol-försäljning en milstolpe

Vattenfalls vd och koncernchef Magnus Hall. Foto: Pontus Lundahl / TT
Ett koldagbrott i östra Tyskland återställs. Foto: Alamy

Vattenfalls vd Magnus Hall säger att försäljningen av brunkolsverksamheten till EPH är en ”milstolpe” i bolagets förändring mot förnybar energi. Men han vill inte ange en prislapp.

Publicerad

– Det här är en milstolpe i förändringen av Vattenfall. Vi säljer brunkolet som har varit en stor och viktig del av vår verksamhet, och också varit lönsam under den tid totalt sett som vi har varit innehavare, men nu koncentrerar vi oss på att bygga mer förnybart och ägna oss åt det vi tror kommer att vara framtidens energilandskap, säger Magnus Hall till TT.

Han förklarar att regeringens beslut innebär att Vattenfall nu kan gå vidare med försäljningsprocessen. Den tjeckiska energikoncernen Energeticky a Prümyslovy Holding (EPH) övertar driften av kolkraftverken och gruvorna den första september.

– EPH är en väldigt seriös energiaktör som har vuxit rätt så kraftigt under de senaste åren, och vi tycker att det är en bra köpare för vår verksamhet. De regler och förordningar som gäller i Tyskland kommer de naturligtvis att förhålla sig till på samma sätt som vi har gjort, och som de redan gör i sin brunkolsverksamhet, säger Magnus Hall.

Läs mer:

Miljöorganisationen Greenpeace har drivit frågan att Vattenfall borde avveckla verksamheten i samarbete med Tyskland. Men Magnus Hall säger att det inte funnits något initiativ från den tyska regeringen i den riktningen, och att en avveckling skulle ha inneburit ”väldigt höga kostnader”. Han vill inte ge något konkret svar på hur mycket Vattenfall tjänar på försäljningen, utan hänvisar till att EPH tar över skulder på sammanlagt 18 miljarder kronor, en kassa på 15 miljarder, samtidigt som Vattenfall behåller prissäkringar som är värda ungefär 9 miljarder kronor.

– Det är en transaktion som är svår att beskriva med ett enda pris, och vi får nog förhålla oss till att det är på det sättet tyvärr.

TT: Kan priset uppskattas till 12 miljarder kronor?

– Jag kommer aldrig att säga det, för det är olika saker, men det är i alla fall en bättre affär för oss än att behålla verksamheten.

Vattenfall räknar med nedskrivningar på 22–27 miljarder kronor i samband med försäljningen.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten

Vattenfall meddelade i mitten av april att företaget säljer brunkolsverksamheten till ett konsortium av två bolag: det internationella finansbolaget PPF Investments, och den tjeckiska energikoncernen EPH.

Köparen tar över samtliga tillgångar, inklusive en kassa på 15 miljarder kronor, samt skulder och avsättningar uppgående till totalt 18 miljarder kronor.

Köpesumman är inte offentlig, men försäljningen innebär en förlust på mellan 22 och 27 miljarder kronor, uppger Vattenfall.

Affären väntas slutföras inom några månader.