USA bygger två nya experimentella kärnreaktorer

2020-05-20 14:04  
Så här är Nuscales anläggning i Idaho tänkt att se ut Foto: Nuscale

Landet ger bidrag till minst två privata aktörer som vill bygga nästa generations kärnreaktorer. De ska stå klara inom sju år.

Det amerikanska energidepartementet har lanserat ett nytt stödprogram för kärnkraft kallat Advanced Reactor Demonstration Program. Syftet är att ge en skjuts till företag som utvecklar nya typer av reaktorer.

Programmet har en inledande budget på 230 miljoner dollar i år, motsvarande drygt 2,2 miljarder kronor. 160 miljoner dollar ska gå till bygget av två nya reaktorer som ska vara i drift inom 5 till 7 år och delfinansieras av privata aktörer.

– Avancerade kärnkraftsystem har en enorm potential att minska utsläpp, skapa nya jobb och bygga en stark ekonomi. Det här nya programmet skapar en enorm möjlighet för USA att tillhandahålla ren energi och utvidga våra marknadsmässiga möjligheter, säger Rita Baranwal som är chef över den amerikanska kärnenergimyndigheten i ett pressmeddelande.

Läs mer: Fortum deltar i satsning på liten kärnreaktor i Estland

Energidepartementet räknar med att kunna meddela vilka aktörer som får det första stödet mot slutet av detta år. Men en trolig kandidat är bolaget Nuscale som utvecklat en liten modulär tryckvattenreaktor, rapporterar Popular Mechanics.

Utöver de två reaktorer som ska byggas i närtid kommer programmet också att ge stöd till upp till fem bolag som vill vidareutveckla sin teknik. Det ska handla om koncept som är tillräckligt närtida för att kunna tas i bruk runt 2030.

Det görs även en mer långsiktig satsning på tidiga koncept. Där kan två aktörer få stöd för att utveckla reaktorer som kan tänkas vara redo att demonstreras runt 2035.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt