Godkänt för teknik som gör mini-kärnkraftverk möjliga

2018-05-03 16:08  

En teknik som gör mini-kärnkraftverk möjliga. I USA har en modulär reaktor fått tummen upp för fortsatt utveckling. Målet är att ha ett fungerande verk igång i mitten av 20-talet.

Klimatförändringar och skärpningar av utsläpp har gjort att allt fler länder fasar ut sina anläggningar för fossila bränslen till förmån för förnybara alternativ såsom vind- och solkraft.

Kolkraftverk är tvärute, men i jakten på renare alternativ finns det ett som ofta ignoreras: kärnkraft.

Det finns förvisso flera skäl till att kärnkraften lämnas utanför diskussionen, men ett av de främsta är priset. Kärnkraftverk är extremt dyra och komplexa därtill har de en folklig opinion emot sig – för ingen vill bo i närheten.

Men snart kan det bli ändring på samtliga av dessa punkter. Detta då brittiska företaget NuScale har fått en så kallad ”small modular reactor” (SMR) godkänd av amerikanska atommyndigheten. Fas 1-godkännandet som man erhållit innebär att företaget nu kan påbörja byggandet av en faktisk kärnreaktor. Denna är planerat till Idaho och kommer att bestå av ett tolvmodulssystem.

Skillnaden mot klassiska kärnkraftverk är dock stor. Till att börja med produceras modulerna i en fabrik, vilket gör att de blir enklare och snabbare att konstruera. Reaktorerna kan sedan skeppas ut för installation. Deras storlek gör dem även mer passande för mindre orter eller kommuner som inte har behov av flera gigawatt energi. Eller till områden där elinfrastruktur saknas.

NuScale SMR är en modul som kan konfigureras i serie. Varje enhet är 23 meter hög och fem meter i diameter. Den kan generera 50 megawatt och kommer laddad med bränsle för två år. Varje enhet ska endast väga 700 ton och kosta mindre än 5 100 dollar per kW.

Fakta kärnkraften i Sverige

I Sverige har vi åtta aktiva reaktorer, varav samtliga är satta i drift mellan 1980-1985. Men här togs det redan 1980 beslut om att vi ska avveckla i ”den takt som är möjlig med hänsyn till behovet för upprätthållande av sysselsättning och välfärd”.

Som ett led i detta kommer ytterligare två av de kvarvarande reaktorerna tas ur drift inom två år. Kärnkraften står för runt 34 procent av elproduktionen (2015), men även om den fasas ut är det inte tal om att dessa mini-kraftverk skulle vara aktuella.

NuScale Power Module

Värmekapacitet: 160 MWt

Elektrisk kapacitet: 50 MWe

Kapacitetfaktor: >95 procent

Dimensioner: 23x5 meter cylindriskt kärl

Vikt: Ca 700 ton vid skeppning från fabrik

Transport: Pråm, tåg eller lastbil (?!)

Kostnad: <5 100 dollar/kW

Bränsle: Standard LWR-bränsle i 17x17 konfiguration

Felix Björklund

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt