ENERGI

Ukraina: Tusentals utan el efter ryska attacker mot energiinfrastruktur

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ryssland bunkrar robotar för att kunna anfalla Ukraina i vinter. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ryssland bunkrar robotar för att kunna anfalla Ukraina i vinter. Arkivbild.

Tusentals ukrainare som bor i områden nära fronten står utan el efter ryska attacker mot energiinfrastruktur den senaste tiden, uppger landets energimyndighet.

Publicerad Uppdaterad

"Som ett resultat av beskjutning i staden Cherson har fler än 28 000 konsumenter drabbats av avbrott", skriver myndigheten i ett uttalande som inte preciserar inom vilken tidsrymd.

Det senaste dygnet har nästan 3 000 personer blivit utan el, enligt uppgifterna.

Systematiska ryska attacker mot Ukrainas energiinfrastruktur förra vintern ledde till att miljoner människor drabbades av störningar i uppvärmning och belysning.

Under torsdagen sade president Volodymyr Zelenskyj att ryska styrkor sannolikt lagrar robotar för anfall på Ukrainas energiinfrastruktur även under den kommande vintern.

– Min uppskattning är att de samlar på sig (robotar), men att de inte har många fler robotar jämfört med vad de hade tidigare, sade Zelenskyj vid en presskonferens på torsdagen.

Kiev har vädjat till sina allierade om förstärkning till luftvärnssystemen för att kunna avvärja attacker mot landet.